Facebook se bori protiv anti-vakcionih narativa

Nakon izbijanja epidemije boginja na sjeverozapadu SAD-a, ali i odluke YouTube-a da u martu ukloni reklame koje podržavaju stavove protiv vakcinisanja djece,  Facebook, koji se našao na udaru kritika da nije preduzeo ništa protiv teoretičara zavjere i antivakcionih narativa, je odlučio da zaustavi širenje lažnih vijesti o vakcinama.

Oni to namjeravaju učiniti tako što će odbijati oglase s lažnim informacijama, neće prikazivati ili preporučivati stranice u News Feedu koji pridonose problemu i suprotstavljaće se lažnim vijestima s činjenicama sa relevantnih adresa kao što je Svjetska zdravstvena organizacija.

Facebook je u četvrtak, 8. marta objavio planove koje će realizovati kako bi zaustavili širenje lažnih informacija o vakcinama, ali i anti-vakcionih narativa na svojoj platformi.

Kako navodi zvaničnica kompanije, Monika Bickert, Facebook će započeti implementaciju kroz određene korake:

  • Smanjiće rangiranje i pozicioniranje grupa i stranica koje šire dezinformacije o vakcinaciji u News Feed-u i Search-u. Te grupe i stranice neće biti uključene u preporučene stranice.
  • Kada naiđemo na reklame koje sadrže dezinformacije o vakcinama, mi ćemo ih odbaciti. Takođe smo uklonili povezane ciljne opcije, kao što su „kontroverze o vakcinama“. Za  marketinške naloge koji nastave da krše našu politiku preduzećemo mjere, kao što su onemogućavanje marketinškog naloga.
  • Neće prikazivati ili preporučivati sadržaj koji sadrži dezinformacije o vakcinaciji na Instagramu ili prilikom hashtag pretrage.
  • Istraživaće načine za razmjenu edukativnih informacija o vakcinama kada ljudi naiđu na dezinformacije na ovu temu.

Vodeće zdravstvene organizacije, kao što su Svjetska zdravstvena organizacija i američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention), javno su identifikovali lažne vijesti o vakcinama koje se mogu provjerit. Ako se takvi narativi budu pojavljivali na Facebooku, oni ce preduzeti mjere protiv njih.

Kako se navodi, ako grupa ili administrator stranice postavi ovakvu dezinformaciju, Facebook će  isključiti cijelu grupu ili stranicu iz preporuka, smanjiće pozicioniranje i rangiranje tih grupa i stranica u News feed-u i Search-u  te odbaciti te iste lažne postove.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je popis najvećih prijetnji po ljudsko zdravlje u 2019. godini, a osim ebole i drugih opasnih bolesti na listi su se našli i protivnici vakcinisanja, koji su proglašeni jednom od najvećih opasnosti za ljudsko zdravlje, jer se zbog njih vraćaju bolesti koje su bile gotovo iskorijenjene.