Evropska unija ne brani prosrpskim strankama da uđu u Vladu

Politička situacija u Crnoj Gori je prilično kompleksna.  Skupština i Vlada Crne Gore već duži period ne funkcionišu zbog nesuglasica između konstituenata parlamentarne većine. Svi pokušaju rekonstrukcije Vlade, i ulazak DF u stastav Vlade, do sada su bili neuspješni.

Međunarodna zajednica i partneri Crne Gore su u više navrata izrazili zabrinutost zbog eventualnog ulaska DF-a u izvršnu vlast. Poruke koje su stizale uvijek su naglašavale da spoljnopolitički kurs Crne Gore ne smije da se mijenja i da će svaka crnogorska vlada koja bude gajila evoatlantske vrijednosti imati podršku međunarodne zajednice. Takve stavove iznijeli su i predstavnici EU u tekstu koji je objavio Radio Slobodna Evropa.

Međutim, pojedini sprski tabloidi iskoristili su ovaj tekst kao povod za širenje dezinformacija uz senzacionalizam i već ustaljeni narativ o ugroženosti Srba u Crnoj Gori. U člancima, srpski tabloidi Alo, Informer i Objektiv, tvrdili su da Evropska unija brani ulazak srpskim strankama u rekonstruisanu Vladu.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Marko Makovec, direktor za Zapadni Balkan i Evropskoj Službi za spoljne poslove, kazao je da ako DF bude pozvan u Vladu, mora biti jasno da će podržati geostratešku orijentaciju koja podrazumeva evropski put. Ova izjava jasno ukazuje da EU ne blokira ulazak srpskih partija u Vladu ali da podrška EU eventualnoj rekonstruisanoj vladi zavisi od njene spoljnopolitičke orijentacije.

Takođe, i poslanici DF-a ne doživljavaju poruke zvaničnika EU kao prepreku ulasku te partije u Vladu.

“Ne vidimo da je bilo ko od evropskih zvaničnika saopštio da DF ne treba da uđe u vladu, ali se taj utisak postiže pojedinim netačnim i namještenim naslovima u kojima se izvrće i falsifikuje ono što je zaista rečeno”, kazao je poslanik DF-a Jovan Vučurović.

Činjenica je da je ovo samo joše jedna u nizu dezifnromacija srpski tabloida koja za cilj ima da napravi još dublje podjele i dodatno radikalizuje crnogorsko društvo.