Državljani Srbije nisu zaustavljeni samo zbog srpske trobojke

Jedna od udarnih vijesti noćas bila je ona da je crnogorska policija na graničnom prelazu Ranče kod srpskih državljana i jednog Pljevljaka pronašla 26.500 eura, računare i zastave Srbije.

Državljani Srbije Rastko Pleskonjić, Mileta Mitrović, Nemanja Stajić i Pljevljak Radosav Šljivančanin, koji su bili na putu za Nikšić, kontrolisani su na osnovu operativnog podatka pri ulasku u Crnu Goru. Policija je  privremeno oduzela novac i laptopove, a sjutra će uraditi provjeru računara i automobila.

Međutim, portal Novosti je pokušao da dezinformiše javnost. O čemu se radi?

U tekstu pod naslovom PRIVEDEN ZBOG SRPSKE TROBOJKE! Novi skandal u Crnoj Gori, državljanin Srbije zaustavljen na granici – u pritvoru već satima, portal Novosti objavio je dezinformaciju.

Taj portal navodi da je državljana Srbije R.P. (51) zadržala crnogorska granična policija nakon što je na graničnom prelazu Ranče ustanovljeno da u automobilu posjeduje desetak srpskih zastava.

On je, navodno, za Novosti kazao da se u CB Pljevlja nalazi već tri sata i da mu nije jasno zbog čega je toliko zadržan zbog par zastava koje su tu slučajno bile.

Na taj način izostavljeni su ključni detalji priče, odnosno da je pored zastava, zaplijenjena veća količina novca i tri laptopa, te da su to pravi razlozi njihovog zaustavljanja. Na osnovu takvog izvještavanja dodatno se podgrijava atmosfera i narativ o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.

Isti tekst su dalje prenijeli portali IN4S, Espreso, Srbija danas.