Dr Gajić za DFC magazin: Virus se širi brzo, kao i dezinformacije

Ljekari koji tokom korona virusa saopštavaju neprovjerene ili kontroverzne stavove doprinose stvaranju informacijskog haosa, kazao je za DFC magazin dr Ognjen Gajić, specijalista za intenzivnu njegu i bolesti pluća na Klinici Mejo u Minesoti, ocjenjujući da će se vakcina za COVID-19 pronaći brže nego u slučaju ranijih pandemija.

Doktor Ognjen Gajić, jedan od vodećih stručnjaka na svjetski prestižnoj klinici Mejo, poznat je na ovim prostorima i kao član originalne postave kultnog sarajevskog benda Zabranjeno pušenje

Iako od 1995. živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, dr Gajić nije zaboravio svoje korijene. Svake godine posjećuje rodni grad, razmjenjuje iskustva sa kolegama sa Balkana, što nije izostalo ni tokom pandemije. Uprkos obavezama, on je i glavni administrator Vajber grupe koja broji više od dvije hiljade ljekara sa prostora bivše Jugoslavije. U virtuelnoj komunikaciji ljekari, od starta pandemije, razmjenjuju iskustva kako bi što kvalitetnije pružili zdravstvenu njegu.

Sa njim smo ovih dana razgovarali o nekoliko ključnih tema: kada se može očekivati pronalazak vakcine za COVID-19, o fenomenu dezinformacija koji nije zaobišao pandemiju, kao i zbog čega su savjeti epidemiologa ključni i u narednoj fazi borbe protiv bolesti.

DFC: Dok još bukti epidemija korona virusa u Americi, u  Crnoj Gori i u zemljama regiona nakon pada broja zaraženih, došlo je do naglog skoka novih slučajeva. Da li je riječ o drugom talasu ili o nečem drugom?

Dr Ognjen Gajić:  Bavim se intenzivnom medicinom i nijesam epidemiolog. Mislim da su se u mnogim djelovima svijeta ljudi malo prebrzo opustili i zaboravili da poštuju zaštitne mjere. S druge strane, ekonomske i društvene posljedice pandemije su vrlo teške pa je razumljivo da se vlasti ustručavaju od uvođenja strožih mjera kao na početku pandemije.

Postoji efikasna terapija za teže slučajeve

DFC: Da li su stručnjaci i naučnici, nakon više od pola godine od početka epidemije, bliži pronalasku lijeka ili vakcine za COVID-19?

Dr Ognjen Gajić: Do sada su se dva lijeka pokazala djelimično efikasna kod težih slučajeva. Prvi je anti-virusni lijek Remdesivir koji smanjuje dužinu bolesti, a drugi su protiv-upalni lijekovi – steroidi, jer smanjuju smrtnost kritično oboljelih. Nikad nije toliko istraživača iz cijelog svijeta radilo na brzom pronalasku efektivne vakcine. Iako treba dosta vremena da se osigura bezbjednost i efikasnost vakcine, vjerujem da će proces biti brži nego u prošlosti.

Dr Gajić na radnom mjestu

U stručnim časopisima nema dezinformacija

DFC: Kako se virus širio tako su se širile i dezinformacije, lažne vijesti i teorije zavjere. Mnoge su saopštavale Vaše kolege, ljekari. Kako komentarišete tu pojavu i koliko može biti opasna u daljoj borbi protiv bolesti?          

Dr Ognjen Gajić: U stručnim časopisima nijesam primijetio dezinformacije. Ljekari koji su davali neprovjerene ili kontroverzne informacije medijima doprinijeli su informacijskom haosu, koji je očekivan kada se nađemo u borbi sa novom, teškom i nepoznatom bolešću.

Informacijski haos u borbi protiv nove bolesti

DFC: Smatrate li da su kineske vlasti mogle i morale bolje odreagovati kada se pojavio virus, kako bi se spriječilo njegovo širenje, kao što je bio slučaj sa SARS-om?

Dr Ognjen Gajić: Kako rekoh, nijesam epidemiolog niti političar. Kineske kolege iz intenzivne medicine su nam puno pomogle da shvatimo ovo oboljenje i da se bolje pripremimo za rad u jedinicama intenzivnog liječenja.

Onlajn komunikacija sa kolegama iz bivše SFRJ

DFC: Od početka pandemije aktivni ste član Vajber grupe koja broji više od 2.000 ljekara iz bivše Jugoslavije. U virtuelnom svijetu razmjenjujete stvarna iskustva. Kako ocjenjujete to iskustvo?

Dr Ognjen Gajić: Na poziv kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije iz Sarajeva osnovali smo Vajber grupu za edukaciju i razmjenu provjerenih informacija kako bismo što bolje pomogli jedni drugima, a time i kritično oboljelima. Takođe, razmjenjujemo savjete kako da se bolje zaštite zdravstveni radnici koji se svakodnevno izlažu velikom riziku. Divno je bilo vidjeti da se toliko ljekara iz svih jugoslovenskih država i dijaspore uključilo i siguran sam da nam je to svima pomoglo. Meni jeste.

DFC: Za kraj, šta je prema Vašem mišljenju trenutno najveći problem u borbi protiv korona virusa, kojim je zaraženo više od 12 miliona stanovnika na planeti?

Dr Ognjen Gajić: Problem je što se virus veoma lako prenosi i mnogi nosioci virusa nemaju simptome. Do dolaska efektivne vakcine, mislim da je najbolje što možemo učiniti da slušamo savjete epidemiologa i pridržavamo se higijenskih mjera koje usporavaju prenos: pranje ruku, fizička distanca, izbjegavanje većih skupova, kao i nošenje maske u zatvorenom prostoru.