Doktor za teorije zavjere

Na Fejsbuk stranici Protiv Novog Svetskog Poretka se 22. aprila pojavio snimak iz emisije kanala the Next News Network u kojoj je gost doktor Rašid Batar. U pedeset minuta dr Batar iznosi niz tvrdnji o novom korona virusu uz veliki broj teorija zavjere poput onih već poznatih o 5G mreži, Bilu Gejtsu, vakcinaciji i čipovanju. Prvobitni video snimak emisije je uklonjen sa Jutjuba zbog kršenja smjernica te platforme. Ipak, video snimak dijela emisije koji je objavljen na ovoj Fejsbuk stranici je preveden na naš jezik i bilježi veliku popularnost na Fejsbuku pa u trenutku pisanja teksta ima 250 hiljada pregleda i podijeljen je 5.783 puta. Video je u subotu, 25. aprila podijelo i Marko Milačić na svojoj Fejsbuk stranici, odakle je dodatno podjeljen preko 300 puta.

Ko je Rašid Batar?

Video je sporan zbog velikog broja teorija zavjere i neprovjerenih tvrdnji, ali i zbog kontroverzne ličnosti samog dr Batara. Naime, dr Batar je diplomirao biologiju i teologiju a zatim i osteopatiju ali nema kvalifikacija u oblasti medicine. Poznat je kao veliki ljubitelj teorija zavjere i pobornik određenih alternativnih praksi u medicini koje su često nedjelotvorne a mogu imati i fatalan ishod. Na primjer, Batar se zalaže za liječenje autizma kod djece putem metode helacione terapije, odnosno čišćenja organizma od teških metala jer vjeruje da autizam nastaje zbog ogromne količine žive u organizmu koju treba izbaciti. Relevantne medicinske institucije smatraju da je ova metoda nedjelotvorna za liječenje autizma a čak i potencijalno rizična.

Odbor medicinskih istraživača Sjeverne Karoline (North Carolina Board of Medical Examiners) optužio je u aprilu 2008. Batara za „neetičko postupanje prema četiri pacijenta koja boluju od raka“ ali se nakon saslušanja odluka o njegovoj suspenziji odložila. Batar nije izgubio licencu ali su mu izdate tri restrikcije – da ne smije upotrebljavati hidrogen peroksid (koji je inače koristio u svom radu), da ne smije raditi sa pacijentima koji boluju od raka kao ni sa maloljetnicima. Odbor je 2010. godine zbog prethodna četiri slučaja ali i zbog liječenja maloljetnog djeteta sa autizmom bez prethodnog pregleda formalno ukorio Batara, iako mu je dozvoljeno da nastavi sa radom.

Takođe, Batar tvrdi na svojoj stranici (što je naglasio i voditelj emisije u video snimku) da je jedan od 50 najboljih doktora u SAD. Na sajtu se navodi da su „kompanije Phillips Publishing, Health Directions Inc. i kardiolog Stiven Sinatra uvrstili dr Batara među 50 najboljih doktora u SAD” za šta ne postoji potvrda i relevantan izvor.

SARS-CoV-2 nastao u laboratoriji

Pored iznošenja ostalih tvrdnji u videu, dr Batar je naveći dio vremena posvetio otkrivanju istine koja se krije iza novog korona virusa, odnosno dokazivanja tvrdnje da je korona virus nastao u laboratoriji.

Tvrdeći kako je pozadinu korona virusa počeo da istražuje nakon što mu se mnogo ljudi obratilo da utvrdi istinu, dr Batar objašnjava kako je utvrdio da je “novi korona virus zapravo laboratorijska himera (labratory chimera), nešto što je razvijeno u SAD i što je 2015. objavljeno u časopisu Nature. Uprkos moratorijumu SAD kojim se zabranjuju takva istraživanja, oni su vršili himera istraživanja – uzimaju prirodne supstance virusa i onda ga mutiraju, genetski modifikuju, mijenjajući mu morfološku konfiguraciju da bi dobio na funkciji (gain-of-funcion). To bukvalno znači da od onoga što već ima potencijal da nanese štetu bude još virulentnije i otpornije.”

Istraživanje na koje se voditelj i dr Batar pozivaju je objavljeno u časopisu Nature 2015, godine, a 20. marta 2020. godine ono je dopunjeno sljedećom napomenom urednika: “Svjesni smo toga da se ovaj članak koristi kao osnova neprovjerenim teorijama zavjere o tome kako je novi korona virus koji izaziva COVID-19 napravljen. Ne postoji dokaz da je to istina; naučnici vjeruju da je korona virus najvjerovatnije životinjskog porijekla.”

Dodatno, nova analiza genoma iz SARS-CoV-2 nije našla dokaza da je laboratorijska konstrukcija ili namjenski manipulisan virus.

Pored teorije o nastanku novog korona virusa u laboratoriji, najpopularnije su one koje porijeko ovog virusa povezuju s Bil Gejtsom, uključujući tvrdnje da je unaprijed znao da će se javiti pandemija COVID-19 ili da putem vakcine želi instalirati mikročipove u globalnu populaciju. Ne u manjoj mjeri, društvenim mrežama se plasiraju tvrdnje da je za širenje virusa odgovorna 5G tehnologija, što je naučna zajednica odbacila kao besmislicu i glupost.