DFC monitoring: Najviše negativnih objava o DPS-u, pozitivnih o DF-u

Najčitaniji crnogorski portali, njih šest, objavili su u prvih 15 dana avgusta 627 tekstova u kojima se pominje Demokratska partija socijalista od kojih je 63,4 odsto bilo negativno, 19,9  neutralno a 16,7 odsto pozitivno, dok su u istom periodu registrovane 284 objave o listi Za budućnost Crne Gore, od kojih je 47,8 odsto bilo pozitivno, 39,2 neutralno, a 13 odsto objavljenih tekstova o toj koaliciji bili su negativni.

Digititalni forenzički centar uradio je monitoring objava o izbornim listama na portalima i Fejsbuku kako bi utvrdili njihovu zastupljenost, ključne teme u člancima kao i njihov domet na društvenim mrežama.

Od 1. do 15. avgusta registrovali smo objave u kojima se pominju partije i/ili njihovi funkcioneri na šest, prema našim podacima, najposjećenijih crnogorskih portala u prethodnom mjesecu: Vijesti, CDM, In4S, RTCG, Antena M i Borba.  

Monitoring je pokazao da je najviše objava na portalima, 627, bilo o listi Odlučno za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović, od kojih je 398 bilo negativno, 124 neutralne, dok je pozitivnih objava bilo 105. Kada je riječ o broju objava na portalima, najviše članaka u kojima se pominje Demokratska partija socijalista i njeni lideri u bilo kojem kontekstu, bilo je na portalima In4S, Borba i Vijesti. Portal In4S imao je  čak 160 objava. Od toga su 153 negativne, šest neutralno, dok je samo jedan članak o DPS-u bio objavljen u pozitivnom kontekstu. Na portalu Borba DPS, ili njegovi funkcioneri, pomenuti su u negativnom kontekstu 107 puta, 21 objava bila je neutralna a pozitivnih članaka nije bilo.  Na portalu Vijesti DPS je imao 66 negativnih, 26 neutralnih i 15 pozitivnih objava.

In4S je u posmatranom periodu imao najviše autorskih članaka o predstojećim izborima od kojih su većina bili usmjereni protiv vlasti,  a od tih tekstova se izdvajaju : Opozicija može da sruši Mila ako se ujedini, Školuj montenegrina da te ujede. In4S i Borba prenosili su i neprovjerene informacije beogradskog portala Glas Javnosti da se u Crnoj Gori priprema velika izborna krađa, kao i da vlast falsifikovanim dokumentima dovodi Albance s Kosova da glasaju za DPS.  Negativni narativi koji su na portalu Vijesti objavljivani o DPS-u i njegovim funkcionerima uglavnom su iz saopštenja opozicionih partija u kojima se tvrdilo da vladajuća stranka ucjenjuje glasače i kupuje lične karte, kao i da DPS nikada nije bio ranjiviji i u težoj situaciji.

Na drugom mjestu po broju objava i pominjanja u člancima je koalicija okupljena oko Demokratskog fronta (Za budućnost Crne Gore), koja je imala najviše objava u pozitivnim kontekstu – 136, neutralnih je bilo 111, a negativnih objava o toj listi ili njenim funkcionerima bilo je 37. Najviše objava, u posmatranom periodu, i o toj izbornoj listi bilo je na portalima In4S i Borba. Od 70 objavljenih članaka na portalu In4S, 60 je bilo pozitivno, osam neutralno a dva negativna, dok je Borba objavila 44 pozitivna članka o toj listi, 22 neutralna i nijedan negativni. Od pozitivnih tekstova za veliku narodnu koaliciju  na portalu In4S ponovo se izdvajaju autorski tekstovi. Tako se u tekstu Za budućnost Crne Gore hvale lideri te koalicije jer su uspjeli da se ujedine, a navodi se i da je opozicija blizu izborne pobjede. Ključna poruka teksta je da Crna Gora zaslužuje da (o)živi, a preduslov za to je da narod glasa za sebe i budućnost Crne Gore. Portal Borba je prenosio u velikoj mjeri izjave i saopštenja nosioca liste Za budućnost Crne Gore, Zdravka Krivokapića, u kojima se taj savez predstavlja kao branič svetinja a fokus je i na ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti nakon smjene vlasti.

Lista „Mir je naša nacija“ na trećem je mjestu po broju objava (158), a odmah ispod nje je koalicija „Crno na bijelo“ (154). Lista, koju predvodi Demokratska Crna Gora, imala je po 67 pozitivnih i neutralnih objava i 24 negativne, dok lista „Crno na bijelo“ ima 79 pozitivnih, 63 neutralne i 12 negativnih objava na svim posmatranim portalima.   Obje liste su imale najviše objava na portalu Vijestu (Mir je naša nacija – 44, Crno na bijelo – 43).

Lista SDP – Jaka Crna Gora imala je 141 objavu, od kojih su 72 bile u pozitivnom, 53 u neutralnom, a 16 u negativnom kontekstu, dok je lista SD – Ivan Brajović – Mi odlučujemo Dosljedno imala 111 objava, od kojih su 54 bile pozitivne, 30 neutralno a 27 negativno.

Primjetno je da su portali mnogo manje pažnje posvetili partijama nacionalnih manjina. Tako je o listi Bošnjačke stranke bilo 40 objava, Hrvatska građanska inicijativa i Albanska lista  – Genci Nimanbegu i Nik Đelošaj imale su po 28 objava, Hrvatska reformska stranka 27, a najmanje objava od svih izbornih listi, svega 19, imala je lista Albanska koalicija – Jednoglasno.

Teme koje su bile najviše zastupljene u objavama na portalima su identitetska pitanja, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, zdravstvo i mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, kriminal i korupcija, ekonomija i mladi i obrazovanje.

Na Fejsbuku više od 3,6 hiljada objava o izborima

U posmatranom periodu na Fejsbuk stranicama i grupama registrovali smo više od 3.600 objava na temu izbora, koje su imale gotovo 880 hiljada interakcija (dijeljenja, sviđanja, komentari itd).

Najviše objava o izborima od posmatranih portala na njihovim Fejsbuk stranicama imala je Borba – 231, na drugom mjestu je In4S 184, zatim Antena M sa 84, dok su Vijesti imale 76, RTCG 51 a CDM 25 objava.

Stranice i grupe koje su najviše dijelile objave portala na Fejsbuku su Srpski Herceg Novi, Pleme Vasojevići, Srpsko-rusko bratstvo – duhovno i istorijsko, Ne u NATO, Srpska Crna Gora, Crna Gora – Srpska Sparta, Ludački pokret Ne damo svetinje, Svetosavski pokret Crne Gore, Srbi u Crnoj Gori, podrška mitoropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju Radoviću, Nikšić ponosni srpski grad i Glas naroda u Republici Srpskoj. Te prosrpske stranice i grupe u većini slučajava dijelile su članke portala In4S i Borba, što pokazuje da su u tom smislu aktivnije na Fejsbuku od procrnogorskih stranica kod kojih nijesmo registrovali značajnije dijeljenje sadržaja posmatranih portala.

Kompletnu prezentaciju monitoringa možete pogledati ovdje.