DFC 365 2021

DFC 365 2021 je naša godišnja publikacija koja sadrži pregled rada i rezultate DFC-a u proteklih 12 mjeseci. Kao i uvijek, fokus naših napora je borba protiv dezinformacija i lažnih vijestim, s ciljem povećanja nivoa medijske i digitalne pismenosti, kao i promovisanje kritičkog mišljenja .


DFC koristi specifičnu metodologiju za istraživanje, kategorizaciju i razotkrivanje bezbroj primjera dezinformacija, lažnih vijesti i dezinformacija sa posebnim fokusom na one koji imaju za cilj diskreditaciju i podrivanje demokratskih institucija u Crnoj Gori i njenom bliskom susjedstvu. Tim Digitalnog forenzičkog centra analizirao je preko 50.000 članaka u nacionalnim i regionalnim medijima tokom poslednjih 12 meseci, od kojih je 35% sadržalo neku vrstu manipulacije informacijama.


Ova publikacija donosi i pregled jednogodišnjeg istraživanja DFC-a o srpskim medijima u kojem predstavljamo detaljan uvid u izvještavanje o Crnoj Gori u posljednjih 12 mjeseci. Analiza koja obuhvata 15.825 tekstova sa Crnom Gorom kao ključnom rečju daje uvid u narative i količinu u kojoj su ih prenijeli najčitaniji srpski novinski portali u Crnoj Gori. Praćeni sadržaji na srpskim medijima generišu ukupno 15.825 tekstova koji sadrže ključnu reč Crna Gora, dok je njih 9.698 direktno ciljalo Crnu Goru i događaje u njoj. Za potrebe praćenja identifikovano je 4.265 relevantnih članaka od 9.698 direktnih.


DFC je ove godine imao mnogo drugih projekata, uključujući mnoge dubinske analize, mjesečne časopise, podkastove, radionice i obuku, te istraživanja javnog mnjenja. Što je još važnije, DFC je postao relevantan izvor informacija u crnogorskim i regionalnim medijima, i razvio je snažnu vezu sa građanima na društvenim medijima.

Našu godišnju publikaciju možete preuzeti putem ovog linka.