Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je pregršt informacija o #COVID19 okarakterisala kao “infodemiju”. Dobijamo vijesti o virusu putem društvenih mreža, medija, notifikacija. Na svakom koraku postoje nepotpune ili lažne informacije, uprkos naporima nadležnih i medija da ih uklone. Mnogi zbunjeni od te buke i dalje traže odgovore. Cilj ovog bloga je da vam na krajnje jednostavan način damo dokaze o dezinformacijama i narativima koji se šire u medijima i na društvenim mrežama, ali i da vam prezentujemo informacije od značaja u vezi sa novim korona virusom.

14.05.2020.

INFO: Više od 50% građana misli da je virus vještački

Novo istraživanje IPSOS-a pokazalo je da je skoro 60 odsto građana zabrinuto da mogu oni ili članovi njihovih porodica biti inficirani korona virusom, dok više od polovine stanovnika smatra da je virus proizveden u laboratoriji.

To je pokazalo novo istraživanje IPSOS-a, predstavljeno u Jutarnjem programu TVCG.

Izvršni direktor IPSOS-a Vladimir Raičević, naveo je i da skoro polovina građana smatra da je vakcina na putu i da će biti brzo pronađena.

“Kada u isti kontekst stavimo lični strah da možemo biti inficirani, a sa druge strane stavove o virusu i vakcini vidimo promjene u ponašanju građana da on postaje manje važan, kao problem”, naveo je Raičević.


14.05.2020.

INFO: Vakcina bi mogla biti odobrena za godinu dana

Evropska agencija za lijekove (EMA) je objavila da bi, prema “optimističnom” scenariju, vakcina protiv korona virusa mogla biti odobrena za otprilike godinu. Šef  sektora EMA za vakcine, Marko Kavaleri, je rekao da agencija radi sve što može da ubrza proces odobrenja vakcine. Podaci SZO pokazju da EMA razmatra 115 terapija ili lijekova protiv korona virusa.


INFO: SZO upozorila da virus možda nikada neće nestati

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) su poručili da korona virus „možda nikada neće nestati“, već može postati samo još jedan endemični virus u našim zajednicama, piše RSE. Direktor SZO Mike Ryan upozorio je da ne treba predviđati kad će virus nestati, jer čak i da se nađe vakcina, za kontrolu virusa biće potreban „ogroman napor“.


12.05.2020.

TEORIJA ZAVJERE: Doktorka Džudi Mikovic

Doktorka Džudi Mikovic uzburkala je kako regionalnu tako i svjetsku javnost iznošenjem niza teorija zavjere o korona virusu. Pored dobro poznatih teorija o dr Faučiju i Bil Gejtsu, 5G mreži i vakcinama, doktorka je u videu pod nazivom Plandemic iznijela i jednu apsolutno neutemeljenu tvrdnju: da nošenje zaštitnih maski nije samo nedjelotvorno u slučaju korona virusa već je i potencijalno opasno jer može aktivirati virus koji se nalazi u svima nama a koji se dalje može prenositi.

Fejsbuk, Jutjub i ostale platforme su uklonile  video snimak Plandemic zbog iznošenja netačnih tvrdnji i štete koju mogu izazvati.

Screenshot iz dokumentarca Plandemic

NARATIVI: NATO hakeri stižu u Crnu Goru

Portal Nacionalist piše da je iako se još ne zna datum održavanja izbora u Crnoj Gori vladajuća partija uveliko počela sa pripremama, kao i da je predsjednik Milo Đukanović pozvao u pomoć svoje saveznike, da ako je moguće okrenu javnost u njegovu korist. Prema neimenovanom izvoru iz vrha DPS-a Đukanović je zadužio premijera Duška Markovića da za potrebe smještaja većeg broja specijalne hakerske grupe NATO alijanse specijalizovanih za tzv. hibridno ratovanje angažuje Tomislava Čelebića, vlasnika hotela sa pet zvjezdica „Verde“ u Podgorici.


INFO: Kako su građani zemalja svijeta zadovoljni mjerama protiv COVID-19 koje su uvele njihove vlade

Novi grafikRadija Slobodna Evropa, koji je napravljen prema istraživanju Ipsosa, pokazuje koliko su građani zemalja svijeta zadovoljni načinom na koji se njihove vlade bore/su se borile sa COVID-19. Oni koji su najmanje zadovoljni načinom na koji se njihova zemlja suočava sa pandemijom korona virusa su stanovnici Japana (31%), Španije (36%) i Rusije (41%). Dok stanovnici Indije (87%), Australije (84%) i Kanade (81%) smatraju da vlade njihovih zemalja obavljaju dobar/vrlo dobar posao kada je u pitanju sprječavanje širenja virusa.

11.05.2020.

DEZINFORMACIJA: Majk Pens nije u karantinu

Nakon što se proširila dezinformacija internetom da je potpredsjednik SAD Majk Pens stavljen u karantin poslije otkrića da je jedna njegova saradnica zaražena koronavirusom, ove navode su demantovali iz Bijele kuće. Naime, Pens se svakodnevno testira na korona virus a njegov portparol Devin O’Mali rekao je u saopštenju „da će Pens nastaviti da slijedi savjete medicinskog tima Bijele kuće.“


INFO: Brojne manipulacije i teorije zavjere o vakcinama

Dr Dragoslav Popović, stručnjak za imunizaciju u UNICEF-u, konsultant Svjetske banke, predjsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije i jedan od koautora Globalnog plana akcije za vakcine izjavio je da je potrebno povećati povjerenje građana u sistem imunizacije, kao i da je negativni aspekt vakcina u velikoj mjeri rezultat brojnih manipulacija i teorija zavjere. Popović je istakao da pandemije bude diskusije u društvu, usljed čega se javlja veliki broj netačnih informacija i teorija zavjera, naročito u oblasti upotrebe vakcine.


NARATIVI: Kineska ambasada za vrijeme pandemije u Beogradu

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove kazao je za RSE da je primjetno i značajno angažovanje Ambasade Kine u Srbiji za vrijeme pandemije, kao i aktivno kreiranje narativa o bratstvu dva naroda. Beširi je objasnio da je kineska ambasadorka Čen Bo postala vrlo prisutna na društvenim mrežama, posebno na Tviteru, gdje je imala brojne  objave o bliskoj saradnji Srbije i Kine tokom borbe u suzbijanju virusa. Ključ kineskog uticaja je taj što u Srbiji postoji „jedan anti EU dio političke elite koja je na vlasti i koja koristi Kinu za izgovor kako bi zemlju udaljio od EU“, istakao je Beširi.


INFO: Šta kaže struka o ozoniranju krvi

Dok sa jedne strane direktor televizije Pink Željko Mitrović nedeljama govori o tehnici ozoniranja krvi, koju bez naučnog pokrića predstavlja kao vrstu liječanja protiv korona virusa, s druge strane više od 470 ljekara i medicinskih radnika u Srbiji je ustalo protiv njegovog nadriljekarstva.

Dr Dubravka Salemović, infektološkinja sa Kilinike za infektivne i tropske bolesti Beograd, koja već dva mjeseca liječi ljude od Covid-19 kaže za BBC da „nema nikakvih dokaza da ozoniranje liječi od korona virusa“, pa je zbog toga i potpisala apel. Dr Marija Obradović je istakla da ozoniranje može biti i opasno, govoreći da se „ozon svrstava u plućne iritanse i kao takav može prouzrokovati edem pluća, što je gušenje sa zastojem tečnosti u plućima“. Infektolog Dragan Delić je kazao da je ozoniranje tehnika hiperbarične medicine, ali da nije nešto što je usvojila klasična medicina.


10.05.2020.

Nestorović: korona virus je slab, liječi se sunčevom svjetlošću

Pulmolog Branimir Nestorović je iznio niz tvrdnji koje su u suprotnosti sa mišljenjima ostalih stručnjaka kriznog štaba u Srbiji. Naime, Nestorović je izjavio da je korona virus slab iako u svijetu ima 284.382 smrtna slučaja. On je naglasio i da se korona virus liječi sunčevom svjetlošću, stoga je sunčanje jako važno. Kad je riječ o ovoj tvrdnji, SZO kao relevantna institucija u ovoj situaciji je zvanično saopštila da ne postoji dokaz da sunčeva svjetlost ubija korona virus.


Primjetno angažovanje kineske ambasade u Srbiji za vrijeme pandemije

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove kazao je za RSE da je primjetno i značajno angažovanje Ambasade Kine u Srbiji za vrijeme pandemije, kao i aktivno kreiranje narativa o bratstvu dva naroda. Beširi je objasnio da je kineska ambasadorka Čen Bo postala vrlo prisutna na društvenim mrežama, posebno na Tviteru, gdje je imala brojne  objave o bliskoj saradnji Srbije i Kine tokom borbe u suzbijanju virusa. Ključ kineskog uticaja je taj što u Srbiji postoji „jedan anti EU dio političke elite koja je na vlasti i koja koristi Kinu za izgovor kako bi zemlju udaljio od EU“, istakao je Beširi.

“Treba zapravo prvo skrenuti pažnju da je Kina odgovorna za spor globalni odgovor (na pandemiju, prim.red.) jer je, po svemu sudeći, prikrivala podatke što je spriječilo mnoge zemlje širom svijeta da se pripreme za situaciju u kojoj se nalazimo. U tom trenutku, kada je Kina shvatila da postoje zemlje koje će glasno progovoriti o tome, krenula je vrlo intenzivno u nešto što se može nazvati ’korona diplomatija’ tako što je koristila pomoć i masovnu proizvodnju, koja postoji u Kini – maske rukavice i ostalu opremu, da donira širom sveta, uključujući i Srbiji”, smatra Beširi.10.05.2020.

TEORIJA ZAVJERE: Koji je cilj zamjene gotovine za digitalno plaćanje i u kojoj je to vezi sa pandemijom

Ekonomista Norbert Hering, suosnivač i kodirektor Svjetske asocijacije za ekonomiju, rekao je da kompanije Viza i Masterkard, Međunarodni monetarni fond, milijarder Bil Gejts i američka blagajna polako lobiraju da se gotovina ukine širom svijeta i zamijeni digitalnim novcem. Hering je kazao da su kompanije „Viza“ i „Masterkard“ ušle u koaliciju sa američkom vladom, fondacijom Bila i Melinde Gejts i Sitibankom i formirali savez „Savez bolje od keša“, koji bi se borio za eliminaciju gotovine.

Prema njegovim riječima IT kompanije žele podatke koji idu digitalno, a američka vlada želi nadzor i sankcionisanje moći digitalizacijom plaćanja. On je istakao i da su Covid-19 i opšta izolacija vrlo povezani sa ratom protiv gotovine, jer banke vode poštanske i internetske kampanje, govoreći svojim klijentima da je gotovina prljava, a da to rade i pored nedostatka bilo kakvih dokaza da se virus može prenijeti na novčanicama.


INFO: COVID-19 i rast popularnosti zvaničnika

Kako navodi The Economist, pandemija korona virusa je dovela do rasta popularnosti određenih zvaničnika, koji su ovu krizu ozbiljno shvatili. Prema istraživanju koje navode, grupa od 10 političara dobilo je na popularnosti oko 9% od 11. marta, kada je SZO proglasila pandemiju. Riječ je o takozvanom okupljanje oko zastave efektu, koji je i ranije dovodio do rasta rejtinga predsjednika tokom međunarodnih kriza.


INFO: Đinping lično tražio da se zataškaju vijesti o koronavirusu?

Pozivajući se na podatke njemačke obaveštajne službe BND, Špigl navodi da je kineski predsjednik Si Ðinping 21. januara u telefonskom razgovoru sa generalnim direktorom SZO Tedrosom Gebrejesusom zatražio da SZO zataška informacije o prenošenju virusa sa čovjeka na čovjeka i odloži upozorenje na pandemiju Kovid 19. BND procjenjuje da je zbog kineske informacione politike izgubljeno četiri do šest nedelja za borbu protiv virusa širom svijeta, navodi se u izvještaju. S druge strane, SZO demantuje ovakve navode i tvrdi da se razgovor zapravo nikada nije ni dogodio.


07.05.2020.

TEORIJA ZAVJERE: Otvaranje Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine najavilo korona virus

U moru teorija zavjere o korona virusu pojavila se još jedna. Navodno, otvaranje Olimpijskih igara u Londonu 2012. tumači se kao najava već izrežirane pandemije korona virusa. Kako prenosi portal Pravda, ovaj događaj nema nikakve veze sa sportom već je riječ o satanističkoj predstavi koja obiluje skrivenim porukama.


INFO: Fejsbuk uklonio mrežu iz Rusije koja je objavljivala i na srpskom jeziku

Iz Fejsbuka su saopštili da su u aprilu sa ove društvene mreže uklonili mrežu naloga i stranica iz Rusije, u sklopu napora da se zaustave koordinirane kampanje koje nastoje da manipulišu javnom raspravom. Prema izvještaju Fejsbuka uklonjeno je 46 stranica, 92 Fejsbuk nalog, 2 grupe i 1 Instagram nalog koji su činili mrežu iz Rusije. Ova mreža je pored mnogobrojnih jezika objavljivala i na srpskom jeziku, a istraga je ovu aktivnost povezala sa pojedincima u Rusiji, regionu Donbasa u Ukrajini i dvije medijske organizacije na Krimu – „NewsFront“ i „SouthFront“.

“Vidjeli smo kako ljudi koji stoje iza ovih kampanja oportunistički koriste postove koji se odnose na korona virus među mnogim drugim temama kako bi stvorili publiku i privukli ljude do svojih stranica ili sajtova van (Fejsbuk) platforme”, saopšteno je.


06.05.2020.

INFO: Američka ambasada u Beogradu reagovala na autorski tekst kineske ambasadorke Čen Bo

U dnevnom listu Kurir 5.maja objavljen je autorski tekst kineske ambasadorke u Beogradu Čen Bo, u kojem ona tvrdi da je doktorka Džang Đisjan iz Vuhana 27. decembra prošle godine prva prijavila tri slučaja netipične upale pluća Odjeljenju za prevenciju i kontrolu bolesti u tom gradu i da „ako je i postojao uzbunjivač u Kini, to je bila doktorka Džang, kojoj je kineska vlada odala priznanje“.Ambasadorka je u tekstu navela i da je doktor Li Venlijang 30. decembrapreko aplikacije Vičet obavijestio prijatelje o slučajevima SARS infekcije, ali da je on daleko od uzbunjivača, jer se takvo objavljivanje informacija o epidemiji mora sprovoditi putem posebnih kanala. Na ovaj tekst reagovala je američka ambasada na Tviter nalogu izražavajući žaljenje što je Kina uhapsila Lija Venlijanga, doktora iz kineskog grada Vuhana koji je prvi pokušao da upozori na virus. „Da je Komunistička partija Kine postupila drugačije možda bi njegov kao i životi stotine hiljada ljudi na planeti bili spašeni.“


05.05.2020.

Teorije zavjere iz Skupštine Srbije

Iako su teorije zavjere postale uobičajena praksa tokom pandemije, dodatno zabrinjava kada ih saopštavaju ljekari.

Narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije ali i internista i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Nada Kostić, je u svom govoru u Skupštini 29.04.2020. iznijela niz teorija zavjere o korona virusu, njegovom nastanku, razvoju situacije ali i o tome kako će svijet izgledati u budućnosti. Kostić je na početku obraćanja naglasila da „će govoriti isključivo na osnovu dokaza a ne iz svoje glave“. Međutim, tokom njenog izlaganja nije naveden nijedan kredibilan dokaz koji potvrđuje njene teorije, ostavljajući ih u domenu zavjere.

Pogledajte analizu spornog nastupa dr Nade Kostić, nezavisne poslanice u Skupštini Srbije, koji je obišao region.


INFO: Jedan novi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori

Od jučerašnjeg presjeka pa do 8:45 laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), završile su analizu 255 uzorka među kojima je bio jedan novi slučaj infekcije koronavirusom.

“Radi se o osobi, koja je po dolasku iz inostranstva, smještena u institucionalni karantin”, kazali su iz IJZ. 

Broj inficiranih od početka dešavanja je 324.


04.05.2020.

INFO: Ruiski mediji brane Kinu

U novom izvještaju EUvsDisinfo navodi se da su ruski mediji koordinisano branili Peking od primjedbi i optužbi sa Zapada, upoređujući situaciju sa slučajem Solsberi i navodnim ruskim miješanjem u izbore.

U danima posle pojavljivanja Dmitrija Kiseljeva na Rossiya 1, pro-kineske vijesti vezane za COVID-19 objavila je i državna novinska agencija RIA Novosti, noseći sljedeće naslove:

„Biolog sumnja da su šišmiši izazvali pandemiju“; „Da bi preživjela, Amerika mora postati Kina“; „Kina kaže da u zemlji nema tržišta divljih životinja“; „Kina cijeni ruski pristup porijeklu korona virusa“ i „[Rusko] Ministarstvo spoljnih poslova osuđuje pokušaje optuživanja Kine i SZO za pandemiju “.

Narativ je jasan: Moskva i Peking su žrtve nepravednih optužbi sa Zapada.


03.05.2020.

Pompeo: Virus potekao iz laboratorije u Vuhanu

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da postoji mnogo dokaza koji ukazuju da je korona virus potekao iz laboratorije u Vuhanu, međutim nije direktno rekao da li misli da je virus namjerno pušten. Pompeo je kazao da nema razloga da sumnja u stav obavještajnih službi SAD da koronu nije stvorio čovjek i da virus nije genetski modifikovan, dodajući da kineska strana ne dozvoljava pristup informacijama od značaja.


INFO: SZO se oglasila povodom teorija zavjere

SZO je objasnila na stranici Myth Busters, posvećenoj razotkrivanju mitova o korona virusu, koje su sve informacije o tome kako se prenosi i liječi taj virus netačne i upozorila da pojedine metode koje se u javnosti preporučuju od kada je počela pandemija opasne. Kao i što je pisao DFC u ranijim analizama, SZO je negirala povezanost 5G tehnologije i širenja korona virusa, podsjećajući da se taj virus širi u mnogim zemljama koje nemaju 5G tehnologiju.


30.04.2020.

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA: Medijska pismenost, korona virusa i građani Crne Gore

Sa ciljem da se procijene stavovi i mišljenje građana Crne Gore kada je riječ o kritičkom sagledavanju medijskog sadržaja koji im je svakodnevno dostupan, Digitalni forenzički centar je sproveo  kvantitativno terensko istraživanje javnog mnjenja. Dodatno, rađeno je i online indikativno istraživanje, sa ciljem procjene upotrebe medija i informisanja građana o epidemiji COVID-19.

Gdje građani najčešće pronalaze lažne vijesti? Kojim medijima najviše vjeruju prilikom izvještavanja o korona virusu? Koliko često koriste medije? Pogledajte šta je pokazalo naše istraživanje.


29.04.2020.

INFO: YouTube će provjeravati činjenice pri pretragama

YouTube je najavio da će u SAD krenuti sa prikazivanjem tekstova i poveznica trećih strana s provjerenim činjenicama u svrhu borbe protiv dezinformacija za vrijeme korona virusa. Informacije i članci čija je istinitost provjerena prikazvat će se prilikom pretraga poput „covid i ibuprofen“ ili “Covid-19 je biološko oružje“. YouTube je na svom blogu otkrio dio saradnika za provjeru činjenica, među kojima su FactCheck, PolitiFact i Washington Post Fact Checker.

Društvene mreže poput Facebooka i Twittera pod sve su većim pritiskom da suzbiju širenje dezinformacija u vezi s pandemijom korona virusa, od lažnih lijekova do teorija zavjere.


29.04.2020.

INFO: Novi slučaj korona virusa u CG

U Crnoj Gori je potvrđen još jedan slučaj korona virusa, saopštila je načelinica Odjeljenja za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje, Sanja Medenica, na konferenciji NKT. Kako je kazala, taj slučaj je porodični kontakt ranije oboljelog.


Trenutan broj oboljelih od početka epidemije u Crnoj Gori je 112, a izliječene su 203 osobe.


28.04.2020.

TEORIJA ZAVJERE: Matje Benasi na udaru teoretičara zavjere

Matje Benasi, rezervistkinja američke vojske, trenutno civilna službenica zadužena za bezbjednost u američkoj vojnoj bazi Forti Belvoiru u Virdžiniji, postala je meta teoretičara zavjere koji je lažno guraju u izvorište pandemije korona virusa, tj. govore kako je baš ona donijela bolest iz Kine.

Lažne tvrdnje svakodnevno se šire po Jutjubu, dosad su imale stotine hiljada pregleda, a prihvatili su ih i mediji pod kontrolom kineske Komunističke partije, piše CNN.

Iako nikad nisu bili pozitivni na testu za koronavirus, niti su imali simptome, Benasi i njen suprug postali su predmet rasprave o epidemiji na kineskim društvenim mrežama.


27.04.2020.

INFO: Kina pronovo pritiska

Kineska ambasada je tvrdila da je izveštaj njemačkog Die Welt o kineskom pritisku na njemačke kolege “neistinit” i “neodgovoran”. Sada, njemačka vlada potvrđuje da je Kina kontaktirala zvaničnike sa ciljem da “obezbjedi pozitivne javne izjave o kineskom upravljanju koronom.”

“Sa stanovišta Savezne vlade, transparentnost igra centralnu ulogu u uspješnom suzbijanju pandemije”, navodi se kao odgovor NR Kini.

Foto: Rojters

LAŽNA VIJEST: Nije umrla volonterka koja je primila testnu vakcinu protiv COVID-19

Na društvenim mrežama proširila se lažna vijest da je Elisa Granato, volonterka koja je primila testnu vakcinu za COVID-19, umrla. Granato je na svom Twitter profilu demantovala ove tvrdnje i snimila video u kojem potvrđuje da je živa.

Pročitajte više na Raskrinkavanje.ba


26.04.2020.

Doktor za teorije zavjere

Na Fejsbuk stranici Protiv Novog Svetskog Poretka se 22. aprila pojavio snimak iz emisije kanala the Next News Network u kojoj je gost doktor Rašid Batar. U pedeset minuta dr Batar iznosi niz tvrdnji o novom korona virusu uz veliki broj teorija zavjere poput onih već poznatih o 5G mreži, Bilu Gejtsu, vakcinaciji i čipovanju. Prvobitni video snimak emisije je uklonjen sa Jutjuba zbog kršenja smjernica te platforme. Ipak, video snimak dijela emisije koji je objavljen na ovoj Fejsbuk stranici je preveden na naš jezik i bilježi veliku popularnost na Fejsbuku pa u trenutku pisanja teksta ima 250 hiljada pregleda i podijeljen je 5.783 puta. Video je u subotu, 25. aprila podijelo i Marko Milačić na svojoj Fejsbuk stranici, odakle je dodatno podjeljen preko 300 puta.

Pogledajte više na našem sajtu.


25.04.2020.

INFO: Pod pritiskom Kine, EU mijenja izvještaj

Zbog velikog pritiska Pekinga, zvaničnici Evropske unije ove su sedmice ublažili kritike prema Kini u izveštaju koji dokumentuje kako vlade širom svijeta guraju dezinformacije o pandemiji koronavirusa. Prema dokumentima i mejlovima u koje je Nju Jork Tajms imao uvid, EU mijenja originalni izvještaj, koji je bio završen i trebao biti objavljen u utorak. Izbačeni su djelovi o kampanji koju sprovodi Kina, kao i svaki negativan kontekst u kojem se ta zemlja spominje, a sve nakon navodne intervencije kineskih dipolmata.


INFO: Kina ne pristaje na međunarodnu istragu porijekla koronavirusa

Kina je odbacila zahtjeve za sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o porijeklu novog koronavirusa koji se iz te zemlje raširio po svijetu.

Diplomata Kine u Velikoj Britaniji Čen Ven rekla je za BBC da su takvi zahtjevi “politički motivisani” i da bi njihovo ispunjenje skrenulo “ne samo pažnju nego i resurse” Kine s borbe protiv koronavirusa.

“To je politički motivisana inicijativa, mislim da niko ne može da pristane na to. To nikom ne bi donelo ništa dobro”, kazala je Čen.


24.04.2020.

INFO: U Crnoj Gori je registrovana još tri slučaja infekcije koronavirusom

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje od obrađena 243 uzorka tri su bila pozitivna na koronavirus. Novooboljeli su iz Gusinja.


INFO: Tviter uklanja sve objave koje nedokazano povezuju korona virus i 5G mrežu

Kako se navodi u saopštenju, Tviter će ukloniti tvitove sa „nepotvrđenim tvrdnjama koje podstiču ljude da se bave štetnim aktivnostima, mogu dovesti do uništenja ili oštećenja 5G infrastrukture“.


22.04.2020.

TEORIJA ZAVJERE: Zašto su teorije o 5G mreži i korona virusu pogrešne?

Teorije zavjere o 5G tehnologiji koja je kriva za širenje korona virusa prisutne su i tamo gdje 5G mreža još nije uvedena. U zemljama Zapadnog Balkana postoji tek nekoliko testnih stanica za 5G mrežu, koja svakako ne emituje zračenja štetna za ljudski organizam, ali na hiljade ljudi već su uvjerene da upravo ova mreža ima veze s korona virusom, često da je i njegov uzrok.

Stručnjaci odbacuju ovakve tvrdnje, a i Svjetska zdravstvena organizacija objasnila je da radiotalasi ili mobilne mreže ne mogu prenositi korona virus, niti ga uzrokuju.

Na pitanje zašto su teorije o 5G mreži i korona virusu pogrešne za Facebook rubriku Zašto Radija Slobodna Evropa (RSE) odgovarali su Marko Rakar, IT stručnjak iz Hrvatske, i Matjaž Klančar, urednik tech magazina i web-portala Monitor iz Slovenije.


TEORIJA ZAVJERE: Četiri teorije zavere o Bilu Gejtsu i koroni u jednom tekstu Večernjih novosti

Bil Gejts je isplanirao čitavu pandemiju koronavirusa i napravio vakcinu kako bi zgrnuo milijarde – suština je danas objavljenog teksta u Večernjim novostima, koji u cjelosti počiva na četiri već osporene teorije zavjere o američkom biznismenu i njegovoj povezanosti sa pandemijom.

1. Bil Gejts zagovara vakcinaciju jer se zalaže za depopulaciju planete? Netačno.
2. Preuveličavaju se brojevi o smrtnosti da bi nam podvalili vakcine? Nema dokaza.
3. Bil Gejts organizovao simulaciju pandemije, jer je znao šta će se dešavati. Netačno
4. Gejts finansirao vakcinu protiv novog koronavirusa koja je već napravljena? Netačno.

Pročitajte više kod kolega iz Raskrikavanja.


INFO: U Crnoj Gori je registrovan još jedan slučaj infekcije koronavirusom

Od jučerašnjeg presjeka situacije laboratorije Instituta završile su analizu 282 uzorka među kojima je otkrivena jedna nova infekcija novim koronavirusom. Radi se o porodičnom kontaktu ranije oboljele osobe iz Budve, saopšteno je iz IJZCG.


21.04.2020.

INFO: U Crnoj Gori je registrovan još jedan slučaj infekcije koronavirusom

Novi slučaj obolijevanja je u Budvi, saopšteno je jutros iz Instituta za javno zdravlje. U Crnoj Gori je do sada registrovano 313 slučajeva obolijevanja, a dobra vijest je i da raste broj oporavljenih i trenutno iznosi 90.


20.04.2020.

INFO: Još jedna osoba inficirana korona virusom, oporavilo se 88 osoba

Institut za javno zdravlje je saopštio da je od jutrošnjeg presjeka analizirano 48 uzoraka, od čega je jedan bio pozitivna. Novooboljeli je iz Podgorice. Do sada je u Crnoj Gori od COVID 19 oboljelo 312 osoba, a oporavilo ih se 88.


Lažne vijesti o korona virusu širom Hrvatske

Koliko je pandemija korona virusa plodno tlo za lažne vijesti svjedoče i građani Hrvatske poslednjih dana i nedelja, a takve vijesti se prenose putem raznih portala, foruma,a li i društvenih mreža, piše Aljazeera Balkans. Tako se na društvenim mrežama širila vijest kako će Zagreb za manje od 24 sata biti u potpunom karantinu i da je potrebno napraviti zalihe, zatim status da su hrvatske bolnice prepune zaraženih osoba samo su neke od lažnih vijesti koje su se širile. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je riječ neodgovornim ljudima koji proizvode paniku, dodajući da će biti procesuirane i adekvatno kažnjene te osobe.


Politički rat između SAD i Kine sa bakteriološkim tonom

Ruski senator Aleksej Puškov mišljenja je da između Kine i SAD može doći do političkog rata sa bakteriološkim tonom. On je na svom Twitter nalogu napisao da se sukob između Vašingtona i Pekinga odavno predviđa i da se ranije mogao vidjeti kroz trgovinski rat, a da sad u slučaju da SAD odluče da optuže Kinu za namjerno skrivanje podataka o Covid-19 taj sukob može da dobije oblik političkog rata sa bakteriološkom nijansom.


INFO: Tri nova slučaja korona virusa, ukupno 311

Od jučerašnjeg presjeka pa jutros do 08:30, laboratorije Instituta završile su analizu 96 uzorka među kojima su 3 pozitivna na prisustvo novog koronavirusa. Radi se o slučajevima iz Tuzi, Nikšića i Plava, saopšteno je iz IJZCG.


19.04.2020.

INFO: Zabilježen još jedan slučaj COVID-19

Od sinoćnjeg presjeka pa do 08:15, laboratorije Instituta završile su analizu 173 uzorka među kojima je jedan bio pozitivan na novi koronavirus. Radi se o slučaju iz Budve za čijim se izvorom infekcije traga, saopšteno je iz IJZCG.


18.04.2020.

INFO: Dva nova slučaja, ukupno 307

Od jutrošnjeg presjeka pa do 19:40, laboratorije Instituta završile su analizu 125 uzorka među kojima su 2 pozitivni na novi koronavirus. Radi se o slučajevima iz Podgorice koji su porodični kontakti ranije potvrđenog slučaja.


DEZINFORMACIJA: Šta je sve kineski ambasador sakrio

Digitalni forenzički centar analizirao je intervju ambasadora NR Kine, Liu Đina, koji je objavljen u ND „Vijesti“ 15. aprila.  Od izbijanja korona virusa do danas brojne su optužbe na račun Kine da nije reagovala na vrijeme i dijelila informacije sa ostatkom svijeta i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

Ambasador je u intervjuu negirao te i druge tvrdnje otpužujući te zemlje za dezinformacionu kampanju uperenu protiv Pekinga. Zbog objektivnog informisanja javnosti želja nam je da ukažemo upravo na niz dezinformacija koje je gospodin Đin saopštio. Napominjemo da smo reagovanje na intervju poslali redakciji „Vijesti“, ali ono nije objavljeno. Pročitajte šta sve kineski ambasador nije rekao.


INFO: Još dva slučaja korona virusa, ukupno 305

Od jučerašnjeg presjeka u 17 sati pa do 8:30 jutros, laboratorije Instituta zu završile analizu kod 146 uzorka među kojima su dva rezultata pozitivna na novi koronavirus – rečeno je iz Instituta za javno zdravlje.


17.04.2020.

INFO: Terapija ozonom koju promoviše Željko Mitrović nije zaštita od korone

Željko Mitrović u studiju Pinka prikačen na mašinu za ozoniranje krvi, sa bocom ozona pored sebe i cjevčicom u veni, fotografija je koju je vlasnik ove televizije podijelio na Tviteru uz komentar „Preventivno, još jednom ozoniram sopstvenu krv“. Prvi je u svijetu, kako sam tvrdi, ukazao na ovaj metod liječenja koji može da „riješi koronu“. Da je Mitrović u pravu, ubjeđuje nas i Informer objašnjavajući kako se pomenuti gas u krvi pretvara u vodonik-peroksid (hidrogen) koji dezinfikuje krv od virusa i bakterija. Efikasnost ove alternativne terapije, međutim, nije naučno potkrepljena, a epidemiolog Zoran Radovanović za Raskrikavanje ističe da je riječ o „budalaštini“.


INFO: Još 9 novih sučajeva, ukupno 303

Infekcija novim koronavirusom potvrđena je večeras kod tri osobe iz Plava i kod šest iz Ulcinja, pa je broj zaraženih porastao na 303 slučaja.


16.04.2020.

INFO: Fejsbuk će ukazati milionima korisnika da su videli „lažne vijesti“ o COVID-19

Milionima korisnika Fejsbuka će uskoro biti poznato ako su vidjeli objave koje sadrže dezinformacije o pandemiji korona virusa nakon što je ta kompanija u četvrtak objavila najnovije planove za sprečavanje širenja glasina, poluistina i laži vezanih za COVID-19.

Implementacija će započeti tokom naredne tri nedelje i predstavlja veliki korak za Fejsbuk – priznanje da dosadašnji napori da se platforma “pročisti” od dezinformacija u vezi sa COVID-19 nisu bili dovoljni.


INFO: Korona virus potvrđen kod još četiri osobe iz Podgorice, ukupno 294 slučaja u Crnoj Gori

“Od jutrošnjeg presjeka u 08:00h pa do 16:45 laboratorije Instituta su otkrile infekciju novim koronavirusom kod još četiri osobe. Sve četiri su iz Podgorice. Tri su kontakti ranijih slučajeva a kod jednog je izvor obolijevanja za sada nepoznat”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.


INFO: Dva nova slučaja, oba iz Ulcinja

Od jučerašnjeg presjeka u 17:00 pa jutros do 08:00, laboratorije Instituta za javno zdravlje su završile analizu 86 uzorka među kojima su dva novopozitivna slučaja infekcije koronavirusom.


15.04.2020.

INFO: Nema novih slučajeva korona virusa

Od jutrošnjeg presjeka urađena su 103 testa od kojih nije bilo pozitivnih na koronavirus pa je u Crnoj Gori broj oboljelih od COVID19 288, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje IJZ.


PROPAGANDA: Novi „bot“ nalozi SNS-a u akciji za vreme pandemije

Za Raskrikavanje smo govorili o metodologiji, procesu istraživanja i samoj analizi mreže bot profila koju smo razotkrili.

Podsjećamo, analizom objava na Tviteru, od 09. marta do 09. aprila  pronašli smo 30.000 tvitova sa naloga u Srbiji, koji u sadržaju imaju ključne riječi Kina i Srbija. Čak 71,9 odsto tog sadržaja poteklo je sa „bot“ naloga. Velika mreža provladinih „bot“ profila pisala je i veličala kinesku pomoć, ali i prijateljstvo između dvije zemlje i povećavala vidljivost objava ritvitovanjem, istodobno kritikujući EU, zbog navodnog izostanka pomoći.


INFO: DFC na N1

Kolega Milan Jovanović gostovao je na Televiziji N1 Srbija i govorio o hakerskom napadu na DFC koji je uslijedio nakon analize o novoj bot mreži u Srbiji povezane sa predsjednikom te države Aleksandrom Vučićem. Glavni zadaci ove „bot“ mreže pored veličanja srpsko-kineskog prijateljstva i kineske pomoći za vrijeme pandemije, bili su i da hvale predsednika Srbije i Vladu za dobro preduzete korake, ali i da kritikuju EU i navodni izostanak pomoći.


INFO: Još pet pozitivnih na COVID-19

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da je nakon 158 urađenih analiza još pet građana inficirano koronavirusom, pa je u Crnoj Gori ukupno 288 oboljelih.


14.04.2020.

INFO: Tri od deset amerikanaca smatra da je COVID 19 napravljen u laboratoriji

Novo istraživanje Pew Research Centra, sprovedeno od 10. do 16. marta 2020. godine, otkrilo je da skoro trećina Amerikanaca (29%) vjeruje da je COVID-19 „najverovatnije“ proizveden u laboratoriji. Od toga 23% vjeruje da je virus namjerno razvijen u laboratoriji.

Samo 43% ispitanika je reklo da je do virusa najvjerovatnije došlo prirodnim putem – što je stručni naučni konsenzus – a dodatnih 25% je izrazilo nesigurnost o porijeklu.


INFO: Pet novih slučajeva

“Od jutrošnjeg presjeka pa do 17 časova, otkriveno je pet novih slučajeva infekcije novim koronavirusom.  Radi se o pacijentima iz Podgorice (3) i Bara (2). Jedan slučaj iz Podgorice trenutno nema utvrđen izvor inficiranja”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.


INFO: Još četvoro zaraženo korona virusom

Institut za javno zdravlje je od jučerašnjeg popodnevnog presjeka pa do jutros završio obradu 91 testa od kojih su četiri pozitivna na koronavirus. U Crnoj Gori sada je od COVID 19 oboljelo 278 osoba.


13.04.2020.

ANALIZA: Sa koronom stigla i mreža botova u Srbiju

Analizom objava na Tviteru utvrdili smo 30.000 tvitova sa naloga u Srbiji, koje u sadržaju imaju ključne riječi Kina i Srbija od 09. marta do 09. aprila. Čak 71,9 odsto tog sadržaja poteklo je sa „bot“ naloga.

Velika mreža provladinih „bot“ profila pisala je i veličala kinesku pomoć, ali i prijateljstvo između dvije zemlje i povećavala vidljivost objava ritvitovanjem. U analizi na našem sajtu prikazujemo pristup, taktike i domet te kampanje.


INFO: Još jedan slučaj korona virusa u Crnoj Gori

Od jutrošnjeg presjeka pa do 18:45 laboratorije Instituta su završile analizu još 89 uzorka među kojima je otkriven jedan novi slučaj infekcije novim koronavirusom. Radi se o oboljeloj osobi iz Podgorice koja je kontakt prethodno poznatog slučaja.


INFO: Otkriven jedan novi slučaj infekcije

Od jučerašnjeg presjeka pa do 08:30 laboratorije Instituta su završile analizu još 36 uzorka među kojima je otkriven jedan novi slučaj infekcije novim koronavirusom. Radi se o oboljelom iz Podgorice koji je kontakt prethodno poznatog slučaja


12.04.2020.

INFO: Još pet oboljelih od koronavirusa, novi slučajevi u Podgorici i Tivtu

Od jutros je u Crnoj Gori obavljeno 128  analiza i rezultati su pokazali da je na koronavirus pozitivno pet  osoba, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Četvoro novooboljelih su iz Podgorice i jedno iz Tivta. Ukupno u Crnoj Gori su COVIDO 19 zaražene 272 osobe, saopšteno je iz Instituta za Javno zdravlje.


INFO: Četiri nova slučaja u Crnoj Gori

Od sinoćnjeg presjeka pa jutros do 08:45 laboratorije Instituta su završile analizu 141 uzorka među kojima su otkrivena četiri nova slučaja infekcije novim koronavirusom, naveli su iz IJZ.11.04.2020.

INFO: Potvrđeno još pet slučajeva korona virusa, u Crnoj Gori 262 oboljelih

Iz Instituta za javno zdravlje jutros je saopšteno da je nakon urađenih 160 novih analiza prisustvo korona virusa potvrđeno kod još pet osoba. To znači da su do sada u Crnoj Gori od COVID 19 oboljele 262 osobe.


10.04.2020.

INFO: Još 2 slučaja, ukupno 257 zaraženih

U Crnoj Gori danas su potvrđena dva nova slučaja korona virusa, a ukupan broj zaraženih je 257  – kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša na redovnoj konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.


INFO: Još troje zaraženih korona virusom, ukupno 255 u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je prema jutrošnjim podacima Instituta za javno zdravlje od koronavirusa oboljelo 255 osoba. Naime, od jučerašnjeg presjeka pa jutros do 08:40 časova analizirano je 49 uzoraka među kojima su bila tri novopozitivna slučaja sa infekcijom novim koronavirusom. Sva tri novooboljela su iz Podgorice.


09.04.2020.

TEORIJA ZAVJERE: Instagram izbrisao post Jelene Đoković

Jeleni Đoković je obrisan post u kome je objavila video-materijal izvjesnog američkog ljekara koji je uzrok širenja koronavirusa pripisao ekspanziji 5G mreže.

Doktor Thomas Cowan je u videu optužio radio talase za pojavu španskog gripa, radarsku tehnologiju za pandemiju koja je uslijedila tokom Drugog svjetskog rata, a zatim i satelite za hongkonški grip 1968.

Taj video je s pola miliona svojih pratilaca na Instagramu nedavno podijelila i Jelena Đoković, supruga najboljeg tenisera na svijetu Novaka Đokovića, koja je uz video dodala rečenice: 

“Toliko videa kruži danima, različite teorije o uzrocima koronavirusa, metodama liječenja, prevencije… ko ima vremena neka pogleda. Baš me zanima šta mislite”, napisala je. 

Ubrzo potom, Instagram je uz ovaj video Jelene Đoković objavio da je riječ o lažnoj informaciji.Prijatelji u nevolji ili taktičari?

U vremenu kada se većina svjetskih zemalja prioritetno bori protiv korona virusa, dvije supersile stupaju na scenu predstavljajući sebe kao spasioce i kao jedine sposobne da se izbore sa aktuelnim problemom.

Kina i Rusija, ubrzo nakon što se kriza zahuktala, plasiranjem narativa da je Evropska unija na koljenima ili da su virus kreirale Sjedinjene Američke Države, žele se pozicionirati kao zemlje pobjednice, u situaciji koja kristalno jasno pokazuje da dok sve zemlje ne iskorijene bolest, pobjednika nema.

Pročitajte više u našoj analizi.


INFO: Bez novih slučajeva

Od jutrošnjeg presjeka pa do 16:45 analizirano je 60 uzoraka među kojima nije bilo novopozitivnih slučajeva sa infekcijom novim koronavirusom.

Epidemiološka istraživanja, terenske aktivnosti i sva uzorkovanja se nastavljaju nesmanjenim tempom, saopšteno je iz IJZCG.


INFO: 3 nova slučaja, u Crnoj Gori ukupno 252 zaraženih

Od jučerašnjeg presjeka u 16:30 pa jutros do 08:35 analizirano je 107 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na novi koronavirus, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Novooboljeli su iz Podgorice, dva kontakti ranije potvrđenih slučajeva, dok se kod jednog porijeklo infekcije istražuje.


08.04.2020.

LAŽNA VIJEST: Tamjan ne štiti od korona virusa

Dr Ivo Đurišić, nekadašnji direktor Doma zdravlja Podgorica i Zavoda za zdravstvenu zaštitu je u utorak veče bio gost u emisiji Neskriveno na Srpskoj TV. Govoreći o trenutnoj situaciji u državi i epidemiji virusa korona, Đurišić je rekao da je Crna Gora bila jedina zemlja u Evropi bez korona virusa zbog litija i tamjana. Tamjan je uništavao koronu, jer on ne trpi tamjan.


INFO: Jedan novi slučaj, ukupno 249 oboljelih

Od jutrošnjeg presjeka pa do 16:45h analizirano je 140 uzoraka od kojih je jedan bila pozitivna na novi koronavirus. 

To je saopštio pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.


INFOGRAFIK: Kina, političke prilike i brojevi

U vrijeme kada veliki broj zemalja i organizacija širom svijeta sumnjaju u zvanične podatke COVID 19 slučajeva koje Kina dostavalja, nailazi jedna afirmativna grafika sa Ekonomista. Naime, u 2/3 slučajeva, nagli pad oboljelih u provincijama se poklapa sa promjenom rukovodstva ili nekim drugim značajnim političkim događajem.

Tako recimo, u provinciji Hubei, broj oboljelih je 12. febuara skočio za 742%, odnosno na skoro 14.000. Nakon toga došlo je do promjene partijskih rukovodioca u toj provinciji, a zatim i do naglog pada broja oboljelih.

Ovi podaci ne dokazuju da je Kina manipulisala svojim brojevima. Međutim neobični skokovi i padovi registrovanih slučajeva koji vremenski odgovaraju političkim razvoju i promjenama u zemlji su dovoljni da se bar malo zapitamo u njihovu istinitost.


DEZINFORMACIJA: Stare teorije u novom ruhu

SARS-CoV-2 je osim bolesti pružio mogućnost za širenje raznih teorija zavjere. Na taj način su i oni koji  ih podržavaju došli u prvi plan alternativnih grupa i stranica. Zato i ne treba da čudi što gostovanje sa jedne regionalne televizije, staro više mjeseci, upravo u ovom trenutku doživljala svoj procvat i ima veliki broj dijeljenja na društvenim mrežama.

Naime, Dejan Lučić, publicista i teoretičar zavjere i IT konsultant Vojislav Rodić su 24. septembra 2019. bili su gosti na Prvoj TV u emisiji „Jutro“ gdje su razgovarali na temu 5G mreže.

Za razliku od Rodića, koji je iznosio naučno dokazane i provjerene tvrdnje, Lučić je s druge strane u prvi plan stavio teorije zavjere i plasiranje neistina, prevashodno po pitanju 5G mreže i vakcina.

Šta je sporno u tom gostovanju, pogledajte u našoj analizi.


INFO: Još sedam slučajeva koronavirusa

Od jučerašnjeg presjeka u 17:45 pa do jutros, analizirano je 175 uzoraka od kojih je sedam bilo pozitivno na novi koronavirus, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ.)

Novooboljeli su iz Podgorice (5), Nikšića (1) i Tuzi (1).


07.04.2020.

TEORIJA ZAVJERE: Britanci iza korona virusa

Novinar i nekadašnji snajperista u armiji DNP Dejan Berić smatra da iza korona virusa stoji Velika Britanija koja je, prema njegovim riječima, odgovorna za veliki dio zla u svijetu. Berić tvrdi da ne može biti slučajnost činjenica da se Bregzit dogodio neposredno prije pandemije, prenosiPravda.


INFO: 2 nova slučaja, ukupno 241 oboljelih

Od jutrošnjeg presjeka pa do 16:45h analizirano je 79 uzoraka od kojih su dva bila pozitivna na novi koronavirus. Novooboljeli su iz Podgorice i Tuzi. Za izvorom obolijevanja se kod jednog slučaja traga dok je drugi kontakt ranije potvrđenih slučajeva – saopšteno je na Tviter nalogu IJZ.


INFO: 3 nova slučaja u Crnoj Gori

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, od jučerašnjeg presjeka pa do 08:30 jutros analizirano je 104 uzoraka od kojih je 6 bilo pozitivno na novi koronavirus. – Novooboljeli su iz Podgorice (3), Nikšića (2) i Bara (1). Svi su kontakti ranije potvrđenih slučajeva. U Crnoj Gori su od početka dešavanja, od COVID19 oboljele 239 osobe.


06.04.2020.

DEZINFORMACIJE: Ruska i kineska dezinformaciona kampanja

Kina i Rusija su iskoristile korona virus da sprovedu propagandnu kampanju s ciljem diskreditovanja Zapada i odvraćanja pažnje od sopstvenih problema u borbi sa pandemijom.

Ove dvije zemlje se takmiče za globalnu publiku izvještavanjem državnih medija koji ističu njihovu pomoć drugim zemljama, istovremeno šireći dezinformacije.


DEZINFORMACIJA: Iz Rusije s ljubavlju – “plaćena pomoć”

Dok su mnogi, uključujući i američki medije, zbog vijesti da Putin šalje Trampu pomoć u borbi protiv korona virusa, bili u čudu, prava istina je da je pomoć, ustvari bila “pomoć”, odnosno da pošiljka nije bila besplatna. Opširnije u našoj analizi.


INFO: U Crnoj Gori potvrđeno 10 novih slučajeva, 233 ukupno

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, od jutrošnjeg presjeka pa do 17:45 analizirano je 109 uzoraka od kojih je 10 bilo pozitivno na novi koronavirus. – Novooboljeli su iz Nikšića (8) i Podgorice (2). Svi su kontakti ranije potvrđenih slučajeva. U Crnoj Gori su od početka dešavanja, od COVID19 oboljele 233 osobe – kazali su iz IJZ.


INFO: 9 novih slučajeva, 223 ukupno


05.04.2020.

DEZINFORMACIJA: Uhapšeni profesor nije prodao korona virus Kini

Na portalu Novosti 5. aprila objavljen je članak pod naslovom: Profesor sa Harvarda NAPRAVIO I PRODAO KORONA VIRUS Kini? FBI u velikoj akciji uhapsio stručnjaka i još dva Kineza (VIDEO).

Kako se ispostavilo, doktor je uhapšen zbog neistina upućenih američkim vlastima povodom finansiranja iz inostranstva i nema povezanosti sa korona virusom.

Dvojica kineskih državljanina iz ove vijesti nisu povezani ni sa doktorom Liberom niti sa korona virusom, već su optuženi za krađu istraživanja iz institucija u kojima su boravili, nakon čega su ih slali u Kinu.

Pročitajte više na ovom linku.


DEZINFORMACIJA: Dezinformacije pale 5G instalacije

U više britanskih gradova zapaljeni su stubovi mobilne telefonije zbog teorija zavjere o povezanosti #COVID19 sa 5G mrežom. Istovremeno u Crnoj Gori se pojavila peticija protiv uvođenja 5G mreže kod nas. U našoj analizi pogledajte šta su istine a šta zablude o toj tehnologiji.


INFO: 11 novih slučajeva u Crnoj Gori

Od jutrošnjeg presjeka pa do 17:45 časova analizirana su 54 uzorka, od kojih je 11 bilo pozitivno na novi koronavirus. To znači da je do sada od COVID 19 u Crnoj Gori oboljelo 214 osoba. Novooboljeli su iz Bara jedno, Nikšića troje i Podgorice sedmoro, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.


TEORIJA ZAVJERE: Zapaljeni telefonski stubovi u Velikoj Britaniji zbog navodne veze 5G i korona virusa

U nekoliko gradova u Velikoj Britaniji (Liverpulu, Birmingemu i Mellingu) zapaljeni su stubovi mobilne telefonije zbog neutemeljenih teorija o povezanosti korona virusa sa 5G mrežom, saopštili su britanski mobilni provajderi.

Nakon što su fotografije stubova u plamenu postavljene na društvenim mrežama, provajderi su istakli da je širenje takvih glasina zabrinjavajuće.

Glasine i teorije zavere o vezi između lansiranja 5G tehnologije i širenja korona virusa proširile su se prvenstveno društvenim mrežama. Na Facebooku postoje razne grupe, gde hiljade članova ponavlja lažne i pogrešne tvrdnje da je 5G navodno štetan.

Jedna od zastupljenih teorija tvrdi da je novi koronvirus nastao u Vuhanu, jer je kineski grad nedavno uveo 5G infrastrukturu. Sada se, navodno, proširio u druge gradove koji takođe koriste 5G. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji bi povezivali pandemiju koronavirusa sa 5G, niti bilo kakve neposredne negativne efekte zdravlja na 5G.

Full Fact, fact-check organizacija iz Velike Britanije, istražila je tvrdnje nakon što su postale popularne u britanskim tabloidima. 5G koristi veću frekvenciju radio talasa od 4G ili 3G, ali su nivoi 5G elektromagnetnog zračenja znatno ispod međunarodnih standarda.

Čak je i britanska Nacionalna zdravstvena služna dala saopštenje u kome navode da 5G nije štetna po zdravlje.

To ipak nije zaustavilo širenje takvih narativa. Neki čak maltretiraju radnike koji polažu optičke kablove za instalacije 5G, tvrdeći da će kada se uključi 5G ubiti sve.

Dodatno, Fajsbuk stranica Srpska čast  je 28. marta objavila fotografiju za koju tvrde da predstavlja predajnik za 5G mrežu zapaljen iz protesta građana u Nepalu protiv uvođenja 5G mreže u toj zemlji. Fotografija je zapravo nastala u Filadelfiji, 2013. godine i riječ je o požaru na predajniku. Ova činjenica ipak nije spriječila masovno širenje i dijeljenje ove fotografije na društvenim mrežama.


INFO: Još dva slučaja korona virusa, ukupno 203

Od jučerašnjeg presjeka pa jutros do 08:40 časova analizirano je 127 uzoraka od kojih je dva bilo pozitivno na novi koronavirus. Svi novooboljeli su iz Podgorice i kontakti su ranije poznatih slučajeva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.


04.04.2020.

INFO: Još četiri slučaja korona virusa

U Crnoj Gori registrovana su nova četiri slučaja koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Od jutrošnjeg presjeka pa do 17:50 časova analiziran je 51 uzorak od kojih je četiri bilo pozitivno na novi koronavirus. Svi novooboljeli su iz Podgorice, tri su kontakti ranije poznatih slučajeva dok je jedan slučaj u početnoj fazi epidemiološkog istraživanja i njegovi kontakti se identifikuju”, istakli su iz IJZ.


TEORIJA ZAVJERE: Lukašenko – Vladari iz sjenke koriste koronu za novi poredak

Svjetski igrači mogli bi da iskoriste pandemiju korona virusa da preoblikuju svijet, bez rata, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko dodajući da su u toj zemlji ukupno četiri osobe preminule od posljedica ovog virusa.

“Zar nemate utisak da svjetske sile žele da preoblikuju svjetski poredak uz pomoć ove takozvane psihoze korona virusa, uključujući širenje infodemije?”

https://www.youtube.com/watch?v=WraHMd5b0AI

INFO: Korona virus potvrđen kod još 23 osobe

Od jučerašnjeg presjeka u 17:50 pa jutros do 08:50 časova analizirano je 212 uzoraka od kojih je 23 bilo pozitivno na novi koronavirus. Novooboljeli su registrovani u Podgorici 14, Nikšiću tri, i Baru šest. U Crnoj Gori je od početka dešavanja, od COVID19 oboljelo 197 osoba, saopšteno je jutros iz Instituta za javno zdravlje.


03.04.2020.

INFO: 14 novih slučajeva

U Crnoj Gori je potvrđeno novih 14 slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj inficiranih porastao na 174.


INFOGRAFIK: Crna Gora, Gugl i COVID19

Pogledajte šta su građani Crne Gore u posljednjih mjesec pretraživali na Guglu o korona virusu i koji opštine su bile najaktivnije.


INFO: 16 novih slučajeva, 160 ukupno

U Crnoj Gori je potvrđeno 16 novih slučajeva koronavirusa, tako da je ukupan broj zaraženih sada 160,  saopšteno je na konferenciji za medije Instituta za javno zdravlje.


02.04.2020.

INFO: Još 4 nova slučaja

Institut za javno zdravlje utvrdio je 4 nova slučaja korona virusa, tako da su ukupno zaražene 144 osobe.


INFOGRAFIK: Pregled za mart x COVID19

Interaktivni grafik koji prikazuje ključne narative, dezinformacije, teorije zavjere i lažne vijesti u vezi korona virusa, za mjesec mart.


INFO: 17 novih slučajeva u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je potvrđeno 17 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.


01.04.2020.

INFO: Tri nova slučaja u Crnoj Gori

Potvrđena su tri nova slučaja korona virusa, tako da je ukupan broj inficiranih sada 123.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) od jutros su analizirana 42 uzorka, a novooboljeli su registrovani u Podgorici, Tuzima i Ulcinju.


NARATIVI: Istraživanje EuvsDisinfo

Dezinformacije i misinformacije oko COVID-19 nastavljaju da se šire svijetom velikom brzinom, i mogu da imaju ozbiljne posljedice po zdravstvo i djelotvornost krizne komunikacije. U EU i šire, koordinisane dezinformacione poruke imaju za cilj da prikažu ranjive manjinske grupe kao uzrok pandemije i da pojačaju nepovjerenje u sposobnost demokratskih insitutcija da pruže djelotvorne odgovore. Neke države i pojedinci iza kojih stoji država teže da iskorsite zdravstvenu krizu za širenje geopolitičkih interesa, a to često čine tako što direktno osporavaju kredibilitet Evropske unije i njenih partnera, navodi se u analizi EUvsDisinfo.

Svijet: Tvrdnje da se EU raspada jer je suočena sa COVID-19 su vrlo popularne na društvenim mrežama u svim analiziranim područjima. Pored sadržaja koji su o COVID-19 plasirali RT i Sputnjik, članci koji se tiču narativa o teorijama zavjere poput onoga da je virus stvorio čovijek ili da je namjerno pušten, obično bilježe veću interkaciju na društvenim mrežama nego druge priče.

Kina: Državni mediji i vladini zvaničnici zagovaraju nedokazane teorije o porijeklu COVID-19. Kineski mediji u prvi plan stavljaju zahvalnost koju su neki evropski lideri pokazali kao odgovor na pomoć koju je Kina pružila.

Rusija: Digitalna baza podataka EUvsDisinfo je zabilježila (od 22. januara) više od 150 slučajeva dezinformacija o COVID-19 koje dolaze iz Kremlja. Ruski mediji koje kontrontroliše država su svoj fokus usmjerili ka naglašavanju spremnosti Rusije da se suoči sa epidemijom. U velikoj mjeri je izvještavano i o ruskoj pomoći Italiji.

Zapadni Balkan: Teorije zavjere kojima se tvrdi da je virus američko biološko oružje ili izgovor za invaziju sa strane su i dalje veoma popularne. Kriza zbog korona virusa se povezuje sa postojećim narativom da je EU okrenula leđa Zapadnom Balkanu.


ANALIZA: Doktori koji ne zaslužuju aplauz

Iako je zbog COVID19 čitav svijet stao, kako pandemija odmiče, osim broja zaraženih tom bolešću, povećava se i broj onih koji pokušavaju da umanje obziljnost situacije.

Na društvenim mrežama svakodnevno se plasiraju vijesti i postovi, koje zbog lakog, lažnog rješenja koje nude kao lijek za virus, često postanu prelako viralni, koji spajanjem činjenica, laži ili poluistina, zbunjuju ili čak obmanjuju građane, posebno ako ih saopštavaju ljekari.

Dva viralana videa njemačkih ljekara, koji negiraju ozbiljnost situacije nazivajući preventivne mjere nepotrebnim, dospjeli su i kod nas i proširili se nevjerovatnom brzinom.

Zbog brojnih sličnih objava, a koje tim Digitalnog forenzičkog centra registruje svakodnevno, Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je više puta da se ne borimo samo protiv epidemije, već i infodemije. Pogubni ishod svake dezinformacije ili teorije zavjere u ovom trenutku je relativizovanje problema s kojim se cijela planeta bori i time diskreditovanje relevantnih instituacija, što može imati devastirajuće posljedice.

Integralnu analizu možete pronaći na našem sajtu.


INFO: 11 novih slučajeva

IJZ je potvrdio 11 novih slučajeva korona virusa u Crnoj Gori. Time je broj inficiranih u našoj zemlji porastao na 120, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.


TEORIJA ZAVJERE: Uvedene mjere su besmislene

Juče je na Fejsbuk stranici Centar za prirodnu medicinu objavljen video gdje izvjesni njemački profesor dr Sucharit Bhakdi tvrdi da epidemija korona virusa ne postoji, te da su usvojene mjere za njegovo suzbijanje besmislene. Video je za jedan dan imao 38.000 pregleda i bio je podijeljen skoro 600 puta.

Svaka dezinformacija ili teorija zavjere u ovom trenutku relativizuje problem s kojim se bori cijela planeta, diskreditujući relevantne ustanove, što može imati devastirajuće posljedice.

DFC tim već radi na analizi ovog, ali i drugih videa koji šire lažne narative i opasne informacije, a kruže našim medijima i mrežama.

31.03.2020.

INFO: Jedan tvit-jedna činjenica

BBC na srpskom je pokrenuo informativni thread na Tviteru, o svemu onome što treba da znamo o COVID19.

Da li ste znali da su korona virusi „uljezi” biologije? Vrh svakog šiljka „oponaša” molekul korisne supstance, tako da ga ćelijski receptori rado uvlače u sebe. Zajedno sa šiljkom, u ćeliju ulazi virus. Tako dolazi do infekcije.

Za mnogo više korisnih informacija posjetite njihov profil.


INFO: Još četiri osobe pozitivne na koronavirus, ukupno 105 oboljelih

Od jutros je testiran 51 pacijent, od kojih su 4 pozitivna na koronavirus pa je ukupan broj zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori porastao na 109.

Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 6.262 osoba.


INFO: 14 novih slučajeva koronavirusa, ukupno 105 oboljelih

“Od sinoćnjeg presjeka analizirano je 115 uzoraka među kojima je bilo 14 pozitivnih rezultata. U Crnoj Gori od početka epidemije od COVID-19 oboljelo je 105 osoba”, navodi se u saopštenju IJZ


30.03.2020.

NARATIV: COVID19 ne postoji

Jedan od viralnih videa sa njemačkim doktorom Klausom Konlajnom, koji opovrgava postojanje COVID19 podijeljen je čak na 18.171 profila i 76 stranica na Fejsbuku. Na toj platformi je ostvario 10.327 komentara i 55.209 reakcija. Bitno je napomenuti da se radi o brojkama samo za dva YouTube videa, koja su prevedena sa originala i objavljena na našem jeziku.

Tri stranice sa najvećim reachom su: Gde je sad moj Beograd?, Руске вести i Grupa podrške Ivana Pernara.

Video je originalno objavljen na RT Deutsch, u emisiji Der Fehlende Part 20. marta.

DFC tim već radi na analizi ovog, ali i drugih videa koji šire lažne narative i opasne informacije, a kruže našim medijima i mrežama.


INFO: Nove privremene mjere NKT-a

Novim privremenim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zaštitu građana od  koronavirusa zabranjen je izlazak iz objekta stanovanja od 19 do 5 sati ujutro od ponedjeljka do petka.

Vikendom će mjera važiti od subote od 13 do ponedjeljka do 5 sati ujutro.


INFO: Nema novih slučajeva korona virusa u Crnoj Gori

Od jutrošnjeg presjeka analizirano je 66 uzoraka među kojima nije bilo pozitivnih rezultata, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.


INFO: Preko 4 od svakih 10 tvitova vezanih za korona virus su bili negativni, otkrivaju studije.

Sprout Social, platforma za menadžment društvenih mreža, sprovela je istraživanje o strahu i anksioznosti povezanim sa pandemijom na Tviteru.

Kako se navodi sredinom marta, kada je studija i rađena, zabilježeno je oko 197 miliona tvitova, što je znatno više od bilo koje druge teme na toj mreži.

Što se tiče “osjećanja” iza tvitova, 41% postova o širenju virusa bilo je negativno, 31% neutralno, a 28% pozitivno.


INFO: Još šestoro pozitivnih na korona virus, zaražena 91 osoba

U Crnoj Gori zabilježeno je šest novih slučajeva korona virusa, saopšteno je jutros iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Od sinoćnjeg presjeka analizirano je 29 testova među kojima je bilo šest pozitivnih rezultata. U Crnoj Gori imamo trenutno 91 inficiranog novim koronavirusom”, kazali su iz IJZ.


29.03.2020.

INFO: Testirano 26 osoba na koronavirus, svi negativni


DEZINFORMACIJA: Kina nije proglasila kraj epidemije COVID-19

UPDATE: Nakon našeg saopštenja crnogorski mediji CDM, RTCG, Portal Analitika, Antena M, Pobjeda, FOS Media i Kolektiv su ispravili informaciju i objavili da Kina zvanično nije proglasila kraj epidemije.


Brojni crnogorski i regionalni portali objavili su danas informaciju da je Kina proglasila kraj epidemije korona virusa. Ta vijest je, sudeći prema komentarima, obradovala mnoge građane, ali nažalost nije tačna.

Crnogorski portali Analitika, IN4S, CDM, RTCG, Pobjeda, PV informer, FOS Media, Kodex, Kolektiv, Standard objavili su identičnu vijest – “Kina proglasila kraj epidemij”, pozivajući se na banjulučku ATV. U informaciji se navodi kako je širenje COVID-19 virusa na teritoriji  Kine potpuno zaustavljeno, kao i da je broj potvrđenih slučajeva infekcije manji od 3.000.

Portali su prenijeli izjavu predstavnika Komiteta za zdravstvena pitanja Kine, Mija Fenga. S druge strane, svjetski mediji među kojima su Rojters, Njujork Tajms, Ju-es njuz, kao i kineski portal Sinhua.net, objavili su kompletniju informaciju  u kojoj se nigdje ne navodi da je proglašen kraj epidemije, već je u prvi plan stavljena pojava novih importovanih slučajeva korona virusa u Kini. Navodi se i da je zbog toga povećana opasnost od drugog kruga zaraze, u trenutku kada je prenos među domicilnim stanovništvom u Kini faktički zaustavljen, jer je broj tih zaraženih pao ispod 3.000.

Takođe, ti mediji objavljuju kompletan citat Fengove izjave.

“Kina je već zabilježila 693 uvezenih slučajeva korona virusa iz čak 42 zemlje, što znači da je mogućnost nove runde širenja zaraze relativno visoka”.

Navodi se i da virus sa sobom u Kinu donose uglavnom državljani te zemlje sa boravkom u inostranstvu, kao i da je subotu registrovano 45 novih tih slučajeva, što je za devet manje u odnosu na prethodni dan.

Ovaj slučaj potvrđuje samo da u ovim, posebno osjetljivim danima, kada svi čekamo ohrabrujuće vijesti, mediji bi trebalo da obrate dodatnu pažnju i do kraja provjere svaku informaciju.


INFO: Uhapšen sveštenik jer je služio liturgiju pred 11 građana u manastiru Reževići

Budvanska policija je danas uhapsila svešteno lice zbog kršenja privremene mjere Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja koronavirusa, saopšteno je iz Uprave policije.  Policija je u manastiru Reževići zatekla jedan broj građana za vrijeme služenja jutarnje liturgije, uprkos zabrani.


INFO: Koronavirusom zaražena još jedna osoba, ukupno 85

Još jedna osoba zaražena je korona virusom, tako da je ukupan broj inficiranih u Crnoj Gori 85, pokazuju posljednji podaci Instituta za javno zdravlje.


28.03.2020.

LAŽNA VIJEST: Limun i soda bikarbona nijesu lijek za korona virus

Dok se ljekari bore protiv pandemije COVID-19, DFC nastavlja da  se bori protiv infodemije – glasina, dezinformacija, teorija zavjere i lažnih vijesti.

Svjesni smo da se znatan broj dezinformacija o pandemiji širi preko društvenih medija i aplikacija, koji imaju oblik postova i skrinšotova sa savjetima koji se pripisuju anonimnim stručnjacima. Ove objave su obično prepune naučnih grešaka i / ili obećanja o ljekovima.

Juče se kod nas pojavila objava u vidu fotografije koja je obišla Fejsbuk, na kojoj se tvrdi da Izrael nije imao smrtnih slučajeva i to zbog jednog navodnog lijeka.

U poruci stoji:  „Postignut je lijek za virus Covid-19 ili način za njegovo uklanjanje. Iz Izraela dolaze informacije da ovaj virus tamo nije uzrokovao smrt.”

Dodaje se da je recept krajnje jednostavan. Potrebno je pomiješati limun i sodu bikarbonu u vruću vodu i piti kao čaj, a djelovanje limuna i sode bikarbone odmah ubija virus.

Ovo je lažna vijest iz više uglova.

Prvo, Izrael je do sada (u trenutku pisanja teksta) zabilježio 3.619 potvrđenih slučajeva koronavirusa, od kojih su 12 imali smrtni ishod.

Drugo, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) još uvijek nema određenog lijeka za COVID19.

Ono do čega smo došli je da se ovaj savjet 5. marta pojavio na Fejsbuk stranici Dose Of Education. Fejsbuk je brzo reagovao i označio objavu kao lažnu vijest, međutim to nije zaustavilo širenje.

Ovim putem upućujemo apel svim građanima da objave pojedinaca na društvenim mrežama nijesu kredibilan izvor informacija o koronavirusu. Potrebno je pratiti objave i informacije koje dolaze sa zvaničnih i kredibilnih adresa poput Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja i Svjetske zdravstvene organizacije.


INFO: Dva nova slučaja u Crnoj Gori

Novi koronavirus registrovan je kod još dvije osobe, saopšteno je večeras iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Od jutrosnjeg presjeka analizirano je 28 uzorka. Novi koronavirus je potvrđen kod dvije osobe. U Crnoj Gori sad imamo ukupno 84 inficiranih novim koronavirusom”, navodi se u saoppštenju IJZ.


Sedmični pregled: Infodemija ne jenjava

Digitalni forenzički centar i ove sedmice registrovao veliku koncentraciju spornog sadržaja u medijskom prostoru. Donosimo pregled iz sedmice na izmaku kroz prizmu lažnih vijesti i teorija zavjere.


27.03.2020.

TEORIJA ZAVJERE: COVID19 nije opasan

Fejsbukom se širi video, postavljen prvobitno na stranici Danak u krvi u Srbiji, putem kojeg se želi poručiti da korona virus ne predstavlja prijetnju. Akteri videa su dr Volfgang Vodarg,  njemački pulmolog i dugogodišnji poslanik Bundestaga ispred SPD-a, zatim dr Tom Džeferson sa danskog Kohren instituta i dr Mihael Kenč. Njih 3 govore o trenutnoj situaciji za njemački Zweites Deutsches Fernsehen (2DF) i ističu 2 teze:

 1. COVID19 ne predstavlja veću opasnost od gripa
 2. Ne zahtjeva mjere izolacije, ljudi su bespotrebno u karantinu bez medicinskog objašnjenja

Samo sa ove dvije stranice, video je “zaradio” preko 100 dijeljenja.

U periodu epidemije pojavile su se brojne teorije, koje se šire na dnevnom nivou. Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Ovim putem upućujemo apel svim građanima da objave pojedinaca na društvenim mrežama nijesu kredibilan izvor informacija o koronavirusu. Potrebno je pratiti objave i informacije koje dolaze sa zvaničnih i kredibilnih adresa poput Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja i Svjetske zdravstvene organizacije.


INFO: Koronavirus potvrđen kod još sedam osoba

U Institutu za javno zdravlje danas je testirano 75 osoba, a pozitivan nalaz je otkriven kod njih 13. Trenutno je u Crnoj Gori koronavirus potvrđen kod 82 osobe.


INFO: Koronavirus potvrđen kod još pet osoba

Kako je pandemija korona virusa usporila i čak zaustavila vitalne aktivnosti društva i pojedinaca, tako je dijalog Vlade i Crkve o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti stavljen ad acta, upućujući te dvije institucije, do juče suprotstavljene, da zajednički djeluju na suzbijanju epidemije.

U Crnoj Gori sada imamo ukupno 75 inficiranih novim koronavirusom.


NARATIVI I DEZINFORMACIJE: Litije, tamjan i korona virus

Da li se tamjanom može pobijediti korona virus, kako je SPC odgovorila na optuzbe da je obred prićešća opasan tokom epidemije, kao i koje su dezinformacije objavljene protiv MCP, pročitajte u analizi DFC-a.


INFO: Koronavirus potvrđen kod još jedne osobe

Novi slučaj korona virusa potvrđen je u Tuzima. U Crnoj Gori je ukupno inficirano 70 osoba, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ)


26.03.2020.

INFOGRAFIK: Korona “ujedinila” bivšu Jugoslaviju.

Pogledajte koliko je tim DFC-a zabilježio objava na Tviteru u posljednjih 7 dana pandemije, koji su heštegovi i emotikoni najpopularniji, kao i koji regionalni mediji objavljuju najviše vijesti o COVID-19.


INFO: Koronavirus potvrđen kod još dvije osobe

Koronavirus potvrđen je kod još dvije osobe, dok je kod 76 nalaz bio negativan.

To je saopšteno iz Instzituta za javno zdravlje.


INFO: Lažne vijesti o korona virusu

DFC je u zadnjih mjesec dana registrovao 250 hiljada objava i članaka u medijima i društvenim mrežama povezanih sa COVID19. Koliko su dezinformacije opasne u doba epidemije i infodemije pogledajte u prilogu TVCG. 


INFO: Objavljen broj zaraženih po opštinama

Najviše zaraženih korona virusom je u Tuzima (26), u Podgorici (25), dok je u Herceg Novom i Budvi po četvoro zaraženih, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZCG).


INFO: Potvrđeno novih 14 slučajeva koronavirusa

“Od jučerašnjeg presjeka u 18h, analizana su 44  uzorka. Novi koronavirus je potvrđen kod 14 osoba, dok je kod 30 osoba nalaz negativan”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.


25.03.2020.

TEORIJA ZAVJERE: Politički projekat iza kojeg stoji duboka država

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, tvrdi da je čitava kriza nastala pojavom COVID-19 zapravo vještački projekat iza kojeg stoji duboka država i da je cilj pravljenje haosa u Evropi, pogotovo u pravoslavnom svijetu. Gostujući u YouTube emisiji „Intervju – u Centar”, Medojević je istakao da isti moćnici svijeta stoje iza preseljenja vojnih formacija IDIL u Evropu, koju mediji nazivaju „migrantski problem“.


INFO: Još jedna osoba zaražena koronavirusom

Prvi slučaj koronavirusa dijagnositkovan je danas popodne u Opštoj bolnici u Beranama, a riječ je o čovjeku starije dobi iz Andrijevice.

“Od danasnjeg presjeka u 08h, analizano je 13 uzoraka. Novi korona virus je potvrđen kod 1 osobe, dok je kod 12 osoba nalaz negativan. U Crnoj Gori sad imamo ukupno 53 inficiranih novim koronavirusom” – saopšteno je iz IJZ.


INFO: Kako funkcioniše dezinformacioni sistem korona virusa

Dezinformacije povezane sa virusom poprimile su mnoge oblike i u vremenu poput ovog samo proizvode dodatnu zbrku.

Newsy i Bellingcat donose informativni video, koji pokazuje kako naizgled bezopasne dezinformacije mijenjaju realnost.


TEORIJA ZAVJERE: Baba Vanga predvijela korona virus

U spornom tekstu objavljenom na srpskom Telegrafu, a zatim portalu Politika Ekspres, tvrdi se da je baba Vanga predvidjela COVID19. Neška Robeva, bugarska gimnastičarka, kako se navodi u tekstu, ističe da joj je baba Vanga, koju je često posjećivala, neposredno pred smrt 1996. godine rekla: “Neška, korona će biti svuda oko nas.”

Dodaje se da je korona bugarska riječ koja znači kruna i vezuje se za rusko vođstvo u zemlji. Robeva je dodala da je mislila da to znači da će Bugarska biti pod ruskim vođstvom, a tek sada je shvatila da su se riječi odnosile na COVID19.

Ta dva članka pronašla su svoj put do preko 30 Fejsbuk grupa, koje kumulativno broje preko 2 miliona ljudi.


INFO: EU obezbijedila tri miliona eura za CG

Kako je na Tviteru saopštio Aivo Orav, EU će donirati 3 miliona € za hitnu pomoć za zdravstvo, plus 50miliona € za dugoročni program u skladu sa potrebama Vlade, a najviše za zdravstvo, ekonomiju i preduzetnike.


INFO: Hanta virus nije razlog za brigu

Svijet je juče obišla vijest sa Global Timesa, o tome da je osoba iz provincije Iunnan umrla je dok se u ponedeljak vraćala u provinciju Shandong zbog posla u najamnom autobusu. Nakon sprovedenih testova utvrđeno je da je osoba bila pozivina na hanta virus, odnosno mišju groznicu. Ostale 32 osobe u autobusu su testirana i rezulati su bili negativni.

Hešteg #hantavirus pojavio se u gotovo svim trending listama na internetu, zbog bojazni ljudi da nam stiže neki novi virus. Eksperti brzo reagovali saopštenjem u kojima se tvrdi da nije u pitanju nikakav nov virus, već odavni poznata bolest – hemoragijska groznica sa bubrežnim sindromom (HGBS), poznata kao mišija groznica.

Virus prirodno kruži i održava se medju šumskim glodarima. Rezervoar i izvor uzročnika su razne vrste mišolikih glodara – šumski, poljski, domaći miš, domaći pacov i drugi. Zaražene životinje većinom nemaju simptome, već ih samo izlučuju u spoljašnju sredinu.

Zaraženi glodar preko svojih izlučevina (pljuvačke, mokraće i izmeta) zagađuje spoljnu sredinu (zemljište, vodu i predmete) i hranu.

Ljudi se zaraze direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženim životinjama: udisanjem kontaminirane prašine ili upotrebom hrane i vode koji su zagađeni svježim izlučevinama zaraženih glodara kao i prilikom direktnog kontakta- hvatanje, ubijanje i slično.

Najčešće obolijevaju osobe koje zbog prirode svog posla dolaze u kontakt sa mišolikom glodarima, tj. njihovim sekretima i ekskretima (šumski radnici, lovci, poljoprivrednici, vojnici na terenu-logorovanju).

Kako se navodi na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore, bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.


INFO: Pet novih slučajeva u Crnoj Gori

Od jučerašnjeg presjeka u 18 časova, analizano je 25 uzoraka. Novi korona virus je potvrđen kod 5 osoba, dok je kod 20 nalaz negativan – saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.


NARATIV: Sputnjik: Moguće da je virus napravljen s ciljem smanjivanja italijanske populacije

Tim Sputnjika iz Letonije, u članku objavljenom 15. marta iznosi čitav niz neosnovanih teorija zavjere o porijeklu korona virusa. Od ideje da COVID-19 potiče iz Letonije, do one da je stvoren kao sredstvo za smanjenje broja starijih osoba u Italiji. Kao tezu u korist svoje tvrdnje dodaju da Italija ima veliki broj penzionera, koji s velikim primanjima opterećuju budžet.

Još jedna od teorija jeste da pandemija predstavlja odličan izgovor svim vladama da zatvore svoje granice i ne prime veliki broj izbjeglica.


NARATIV: Licemjerje zapadnih zemalja

Sputnjik Srbija piše o licemjerju mnogih zapadnih zemalja koje je proizvela pandemija korona virusa, postavljajući pitanje: “Ko danas spasava Evropu? Zemlje-članice Evropske unije ili NATO, ili NATO zemlje spasavaju „neprijateljske“ zemlje, zbog kojih je Alijansa i sazdana? Autor teksta dalje zaključuje da se Evropa sada oslanja na pomoć Kube, Venecuele, Kine i Rusije. Sve „zemlje neprijatelji“, koje se manje ili više godina bore protiv sankcija i „šire svoj maligni uticaj u demokratskim zemljama“.


24.03.2020.

INFO: Mugoša: Od 18 pozitivnih na virus 15 iz Tuzi, ovo je drastična situacija!

“Molim da se čuje ovaj glas, da zavlada razum, da stanovništvo Tuzi ostane kod kuća”, poručio je  Boban Mugoša, direktor IZJ. 

Od 18 danas pozitivnih 15 je iz Opštine Tuzi, rekao je Mugoša i dodao da je ovo drastična situacija. 

“Situacija je opasna, ovo je borba za vaš život”, kazao je. 


INFO: Nove mjere NKT

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je na današnjoj sjednici više odluka sa ciljem sprečavanja daljeg širenja koronavirusa i zaštite života i zdravlja građana:

 1. obustava putničkog međunarodnog saobraćaja, osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava, Operativnom štabu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, uz obavezan smještaj u karantin, u skladu sa rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije;
 2. zabrana putničkog međugradskog saobraćaja, osim za putnička motorna vozila kojima se vrše djelatnosti bitne za promet roba, snabdijevanje i dostavu ljekova, hitnu medicinsku pomoć, komunalne djelatnosti, snabdijevanje gorivom i električnom energijom, prevoz zaposlenih, prevoz lica koja su boravila van mjesta boravka, odnosno prebivališta, radi povratka u to mjesto;
 3. zabrana prisustva i zadržavanja više od dva lica zajedno na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže i sl.), osim za lica koja obavljaju svoje redovne radne zadatke;
 4. mogućnost izabranog doktora da, na zahtjev zaposlenog, privremenu spriječenost za rad do 30 dana (koju je utvrdio izabrani tim ili izabrani doktor) i privremenu spriječenost za rad duže od 30 dana (koju je utvrdila nadležna ljekarska komisija) produži do 30. aprila 2020. godine;
 5. obaveza pravnih i fizičkih lica koja obavljaju građevinske radove da organizuju rad na način koji obezbjeđuje poštovanje epidemioloških mjera, posebno poštujući socijalnu distancu između zaposlenih i drugih mjera zaštite i zdravlja na radu;
 6. obaveza apoteka, objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem i sredstvima za higijenu, specijalizovanih objekata za prodaju opreme za bebe, građevinskih proizvoda, sredstava za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja, poljoprivrednih mašina i pogrebne opreme da radno vrijeme organizuju u periodu od 8 do 18 časova, osim dostave na adresu kupca, koja se može vršiti u radno vrijeme, koje trgovac istakne, u skladu sa propisima;
 7. obaveza vlasnika, odnosno korisnika kioska u kojima se prodaje štampa da radno vrijeme organizuju u periodu od 7 do 15 časova, u dvije smjene od po četiri časa, po zaposlenom;
 8. obaveza nadležnih organa koji vrše kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima da saobraćajne dozvole kojima je istekao rok važenja smatraju važećim, ako vozač uz dozvolu posjeduje važeću polisu osiguranja i dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila;
 9.  obaveza državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednih društava, javnih ustanova i drugih pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica da dozvole za stalni boravak, dozvole za privremeni boravak i dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, a kojima je istekao rok važenja, po osnovu kojih ostvaruju pred tim organima neko svoje pravo ili izvršavaju obavezu, smatraju važećim;
 10. obustava naplate takse (u iznosu od 2 eura) za građane koji su izdavanje izvoda iz registra rođenih i uvjerenja iz registra crnogorskih državljana naručili preko portala www.dokumenta.me;

LAŽNA VIJEST: NAVODNA IZJAVA ITALIJANSKOG PREMIJERA

ISTINA: Objava na Fejsbuku, koja navodno sadrži izjavu italijanskog premijera Đuzepea Kontea, zapravo je lažna.

“Izgubili smo kontrolu. Ne razumijem šta možemo više da uradimo, sva rješenja na zemlji su iscrpljena. Naša jedina nada ostaje na nebu, Bože spasi svoje ljude.”

Post pokazuje i navodnu Konteovu fotografiju.

Kako se ispostavilo citat je izmišljen. Ne pojavljuje se ni na jednom kredibilnom sajtu kada se traži na Googleu, a poruka se ne podudara sa nedavnim mjerama koje je Italija preduzela. Treba dodati da se na propratnoj fotografiji nalazi predsjednik Brazila Bolsonaro, a ne osoba čija se izjava navodi.

Uprkos tome što ju je Fejsbuk označio kao lažnu, objava se proširila društvenim mrežama.


INFO: Još 18 osoba zaraženo koronavirusom

U Crnoj Gori imamo ukupno 47 zaraženih novim korona virusom, od kojih 18 novih slučajeva.


INFO: Nova mjera Instagrama

Instagram planirada ukloni sadržaj koji se odnosi na korona virus iz taba preporuke. Novo pravilo neće važiti za informacije, odnosno sadržaj, koje budu dolazile sa naloga kredibilnih zdravstvenih organizacija.


LAŽNA VIJEST: Poljska zabranila prolaz ruskim avionima

ISTINA: Ministarstvo spoljnih poslova Poljske i zamjenik ministra vanjskih poslova potvrdili su da Varšava nije blokirala nijedan avion za Italiju, dodajući da poljski vazdušni prostor ostaje otvoren za tranzit. Odgovori su uslijedili nakon tvita ruskog senatora Alekseja Puškova koji tvrdi da je ruski avion za Italiju natovaren dobrima za borbu protiv koronavirusa morao da skrene, nakon što su vlasti zemlje zabranile ulazak u poljski vazdušni prostor.

Nakon zvaničnog demantija, senator Puškov briše svoj tvit.


NARATIV: Srbin.info: Koordinisani napadi na pričešće

Na jednom članku na portalu Srbin.info tvrdi se da mediji u Srbiji i Crnoj Gori koordinisano napadaju SPC, zbog vjerskih okupljanja i pričešćivanja jednom kašičicom.

Navode I da “postavljanje ljudi pred izbor zdravlje ili slobodva vjere nije ništa drugo nego opasna manipulacija koja treba da opravda totalitarni poredak.”

Vlasti širom svijeta zabranjuju i kažnjavaju svaki vid okupljanja, ne kao izraz totalitarizma, već kao vid prevencije širenja virusa.


INFO: Ne postoji lijek za virus korona

Virus korona osim bolesti, sa sobom je donio i veliki broj lažnih vijesti opotencijalnom lijeku. Jedan od najsvježijih primjera bio je lijek “arbidol”, koji je navodno efiksan u borbi protiv tog virusa. Više puta smo naglasili kako objave pojedinaca na društvenim mrežama nijesu kredibilan izvor informacija o korona virusu. Kada se pronađe lijek to ćemo saznati od nadležnih institucija, a ne na Fejsbuku ili ostalim društvenim mrežama.

Štaviše, iz Instituta za javno zdravlje su upravo potvrdili da za sada ne postoje ljekovi koji su odobreni od strane američke Agencije za hranu i lekove (FDA) namjenjeni liječenju pacijenata sa COVID-19.


INFO: U CG registrovano 29 slučajeva virusa korona

Pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević saopštio je za TVCG da je u Crnoj Gori registrovano 29 slučajeva koronavirusa.


23.03.2020.

DEZINFORMACIJA: Intervju Srđana Noga

intervjuu na Jutjub kanalu Slavija info, narodni poslanik i bivši član pokreta Dveri Srđan Nogo iznosi niz neosnovanih i lažnih informacija u vezi sa pandemijom virusa korona Kovid-19. Kolege iz srpskog FN Tragač izdvaja iz ovog videa, koji je do danas prikupio 126.000 pregleda, sedam tvrdnji za koje je ustanovljeno da su netačne ili nedokazive.


INFO: Građani i kompanije udruženo do više od dva miliona pomoći za manje od pet dana


NARATIV: Prevare i obmane crnogorske javnosti usljed korona virusa

Velimir Eraković još jednim tekstom za portal Pravda piše o lošoj situaciji u kojoj se nalazi Crna Gora, pogođena korona virusom. U tekstu se govori o lošoj situaciji u karantinima, o kršenju prava na privatnost i prevari oko odlaganja vraćanja kredita, te o velikom predbankrotnom stanju u koji je upala Crna Gora zbog zaustavljanja kriminalnih djelatnosti usljed virusa (šverca droga, cigareta i oružja).


NARATIV: Korona virus kao biološki rat

Slobodan Stojičević je gostujući na televiziji Slavja info, između ostalog, rekao da virus korona predstavlja dio biološkog i hibridnog rata. Stojičević je inače autor knjige „Mrežni rat protiv Srba“, što smatra najopasnijim oružjem protiv tog naroda.


INFO: Ruskinja uhapšena zbog širenja panike na društvenoj mreži o korona virusu

Policija u Tivtu je uhapsila A.G (35) iz Rusije zbog sumnje da je počinila krivično djelo širenja panike i nereda u vezi korona virusa, prenose Vijesti. Ona je na profilu jedne društvene mreže objavila da je u Crnoj Gori oboljelo oko 1.000 ljudi od korona virusa, te da je šestoro umrlo i da Crnu Goru očekuje scenario kao u Italiji. Pored toga ona je objavila i da je osoblje hotela „Avala“ zaraženo korona virusom i da je hospitalizovano.


22.03.2020.

LAŽNA VIJEST: Izostanak pomoći

ISTINA: Jerusalem Post objavio je navodnu izjavu izraelskog doktora koji je stacioniran u Parmi. Kako se navodi u članku, doktor Peleg je izjavio za Kanal 12 da zbog nedostatka kapaciteta, Italija više ne pruža pomoć ljudima preko 60 godina. Takvu niti sličnu izjavu nije moguće pronaći u originalu. S druge strane, objavu su osudili brojni Italijani na Fejsbuku, rekavši da se radi o lažnoj vijesti.


INFO: Kako lažne informacije postaju viralne

Internetom kruži ogromna količina sumnjivih informacija o koronavirusu – od nepouzdanih zdravstvenih savjeta do spekulacija o planovima Vlade. Ovo je priča o tome kako je post nazvan Ujak sa diplomom mastera postao viralan.


NARATIV: Progon pravoslavnih

Mitropolit kitirski Serafim uhapšen je zbog kršenja pravila zabrane bogosluženja uslijed pandemije korona virusa. Iako je ova zabrana na snazi u većini država, između ostalog i u Grčkoj što je već duže vrijeme poznato, ovaj događaj je medijski predstavljen kao “otvoreni progon pravoslavnih”, kako prenosi portal Nacionalist.

INFO: Zajedno!

Mediji i društvene mreže prepuni su dezinformacija i teorijazavjere od pojave COVID19Epidemija i infodemija se mogu pobijediti samo zajedničkim naporima. Umjesto glasina podijeli ovaj DFC video.

Zajedno!

Mediji i društvene mreže prepuni su #dezinformacija i #teorijazavjere od pojave #COVID19. #Epidemija i #infodemija se mogu pobijediti samo zajedničkim naporima. Umjesto glasina podijeli ovaj #DFCinfo video.#ostanidoma #CoronaInfoCG

Posted by Digital Forensic Center – DFC on Friday, March 20, 2020

NARATIVI: Zaključci EEAS

U specijalnom izvještaju EEAS, o dezinformacijama na temu virusa korona, sljedeći narativi se ističu kao najzastupljeniji:

 1. Virus je biološko oružje usmjereno protiv EU i NATO
 2. Nije nastao u Vuhanu, već u US laboratoriji
 3. Migranti šire virus
 4. Virus ne postoji
 5. EU nije uspjela da se izbori sa krizom
 6. Kina dolazi u pomoć EU članicama, dok ih Brisel napušta