COVID-19: Kome vjerovati i gdje se informisati

Iako u Crnoj Gori nema potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, nadležne institucije su naredile obustavu rada disko i noćnih klubova, ugostiteljskih objekata, osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju preuzimanje hrane i obroka, zatvaranje dječijih igraonica, fitnes centara, tržnih centara, teretana, kladionica, na najmanje 15 dana.

Crnogorske zdravstvene institucije su do sada testirale 88 osoba i svi nalazi su bili negativni na prisustvo korona virusa, dok su 783 osobe pod medicinskim nadzorom, saopštili su predstavnici epidemioloških službi Crne Gore.

Paralelno sa pandemijom virusa korona, mediji, društvene mreže i pojedinci preplavljeni su dezinformacijama o ovoj pojavi i pogrešnim savjetima kako se od nje zaštititi. Tog globalnog trenda nijesu pošteđena ni društva na Zapadnom Balkanu.

Podaci do kojih smo došli ukazuju da je samo u periodu od 10. do 16. marta objavljeno 59.000 članaka i objava u onlajn prostoru Crne Gore i Srbije, koji su direktno povezani sa korona virusom.

Da je širenje lažnih vijesti gotovo jednako opasno kao i širenje virusa, upozorila je i Svjetska zdravstvena organizacija koja je krajem februara saopštila da je korona virus infodemija –  termin koji podrazumeva širenje teorija zavere i informacija, koje nemaju utemeljenje u struci.

Pratite podatke i saopštenja sa relevantih adresa

Svjetska zdravstvena organizacija – SZO nudi svakodnevne novosti o pandemiji, upute i podatke o širenju bolesti. Njihova lajv mapa koja prikazuje potvrđene slučajeve na karti svijeta je korisna za razumijevanje razmjera ovog virusa na globalnom nivou.

Institut za javno zdravlje Crne Gore i Ministarstvo zdravlja Crne Gore – Na sajtu IJZ i MZ možete pronaći sve o COVID-19, savjete, preporuke, podatke iz sata u sat vezano za Crnu Goru ali i više. Veoma su ažurni na zvaničnim Tviter nalozima, stoga preporučujemo da pratite njihove objave, ali i da postavljate pitanja ukoliko ih imate.

Evropski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti – na njihovom sajtu možete takođe pronaći relevantne informacije o virusu, ali i mjere koje EU preduzima po ovom pitanju.

Provjerene adrese

Pratiti podatke, saopštenja i analize koji dolaze sa fact-checking adresa. Od sajtova i organizacija koji provjeravaju istinitost informacija o COVID-19 na svjetskom i regionalnom nivou, preporučujemo:

Kako da sami provjerite informacije

FirstDraft Resources for Reporters – na njihovom blogu možete naći korisne informacije i savjete, ahrivu već razotkrivenih dezinformacija na ovu temu. Na ovom linku, možete pronaći 5 načina za duplu provjeru informacija koje nam se serviraju.

Open-source alatkeOvdje možete pronaći niz korisnih i kategorizovanih alatki, koje mogu poslužiti za provjeru informacija ukoliko nijeste sigurni u njihovu istinitost.

SZO vs COVID-19 mitovi – na zvaničnom sajtu Svjetske zdravstvene organizacije možete pronaći koje su mitove o novom virusu njihovi eksperti razotkrili na svjetskom nivou i uporediti ih sa vašim saznanjima.

Ne objavljujte ako nijeste sigurni

Ukoliko nijeste sigurni u istinitost određene informacije, nemojte je dijeliti na društvenim mrežama.  Širenje lažnih vijesti jednako je opasno kao i situacija u kojoj se nalazimo. Stoga, iskoristite gorenavedene izvore i linkove kako biste provjerili vjerodostojnost informacije, a ukoliko i dalje imate nedoumica podijelite ih sa DFC timom. Možete nas kontaktirati putem Fejsbuka, Tvitera ili mejlom na [email protected].