Civili ipak mete ruskih napada

Za razliku od Evropske unije i društvenih mreža, koji pokušavaju da ublaže efekte ruske propagande, u Crnoj Gori ona doživljava svoj procvat. Putem određenih portala, TV stanica, mreža poput Telegrama, šire se informacije, precizno i dosljedno harmonizovane sa stavovima Moskve.

Jutros je objavljena još jedna dezinformacija na portalu IN4S, u kojoj se navodi da je viralna slika povrijeđene Olene Kurilo usljed ruskog bombardovanja Ukrajine zapravo nastala 2018. godine.

IN4S dezinformacije ruski napad na civile

Na osnovu prepiski sa društvenih mreža, IN4S tvrdi da je fotografija nastala 2018. godine, usljed eksplozije plina u zgradi u Kijevu. Kontradiktorno je da navodni dokazi na koje se IN4S poziva (komentari sa društvenih mreža) govore da se eksplozija iz 2018. dogodila u Magnitorsku – gradu u Rusiji, a ne u Kijevu kako to tvrdi IN4S.

Dokazi koje korisnici na društvenim mrežama nude su očigledne fotomontaže prilikom kojih se fotografije povrijeđene Ukrajinke dodaju na stare medijske tekstove. Provjerom se lako može utvrditi da se te fotografije ne nalaze u originalnim tekstovima.

Fotografija koju IN4S i brojni ruski mediji osporavaju je autentična, nije stara četiri godine, a evo i zašto.

  1. OSINT pretragom dolazi se do informacije da se pomenuta fotografija prvi put pojavljuje 24. februara 2022. godine na portalu Al Jazeera u 9.38 ujutro. U opisu stoji da je žena ranjena  nakon vazdušnog napada, kao i ime autora slike.
Reverse image search Olena Kurilo photo

2. Autor Volfgang Švan je 26. februara za agenciju Anadolija govorio o njegovoj fotografiji Ukrajinke Olene Kurilo, koja je dospjela na naslovnice međunarodnih medija i pokazuje razmjere ruske vojne agresije.

Volfgang Švan intervju agencija Anadolija

3. Posljedice bombardovanja fotografisali su i brojni drugi autori 24. februara i dali uvid u posljedice iz više uglova. To je omogućilo da se uporede detalji i utvrdi vjerodostojnost originalne fotografije.

Ruski napad na civile OSINT

Ovo nije prvi put da ruski i proruski mediji u svijetu i u Crnoj Gori pokušavaju optužiti kredibilne medije za širenje dezinformacija – nedavno smo imali dezinformaciju koja targetira CNN. Cilj je prikriti napade ruske vojske na civile i osporiti informacije koje tvrde suprotno, sve u namjeri nastavljanja zvaničnog narativa Moskve da ruska vojska ne targetira civilne mete.