Čiji je naš heroj, Đorđe Stojović?

ĐORĐE STOJOVIĆ, 13-godišnji dječak iz crnogorskog naselja Martinići (opština Danilovgrad) je, spasivši život drugu koji se davio u rijeci Zeti, koja protiče kroz Danilovgrad u Crnoj Gori, pokazao izuzetnu humanost i hrabrost. Svi regionalni mediji prenijeli su vijest o tom podvigu. I zaista, gest dostojan poštovanja i medijskih objava.

Međutim, srpski portal Espreso ciljano manipulišući tom informacijom, 18. juna 2019. godine objavljuje tekst pod naslovom: ĐORĐE (13) JE HEROJ SRBIJE.

Iako je Đorđe na fotografiji u crnogorskoj narodnoj nošnji, naslovom se sugeriše da je on srpske nacionalnosti.

Aludirajući već u naslovu na nacionalnu pripadnost mladog heroja, Espreso portal na jeftin način nastoji privući pažnju čitalaca srpske nacionalnosti i time izazvati njihovu empatiju i nacionalni ponos.

S druge strane, upitno je da li portal Espreso tendencioznim naslovom potencijalno želi izazvati revolt crnogorskih čitalaca upoznatih sa činjenicama, jer je iz daljeg teksta vidljivo da je riječ o dječaku iz sela Martinići koje se nalazi u Crnoj Gori.

Da li je cilj plasiranja te lažne informacije što veći broj pregleda i/ili raspirivanje već naraslih tenzija i u srpskoj i u crnogorskoj javnosti. Šta god da je opasno je, a svakako je sramno da se taj veličanstven čin Đorđa Stojovića, vrijedan divljena, zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe.