Brojka nedjelje – 75 hiljada

Fejsbuk je ukonio 50 Instagram naloga koji su pokazivali vezu sa Agencijom za istraživanje interneta (IRA) i imali 75.000 objava.

Analiza nedavne dezinformacione kampanje koju je objavila Graphika, vodeća firma za nauku o podacima i analizu mreže, pokazala je kako su Instagram nalozi objavama o američkim društvenim i političkim pitanjima i izborima 2020. ciljali da polarizuju zajednice u sving državama u susret američkim predsjedničkim izborima iduće godine. Fejsbuk, koji se suočava sa pritiskom javnosti da suzbije uticaje vezane za izbore na toj platformi, je prošle nedjelje izdao obavještenje o uklanjanju naloga.

U svom zaključku su iznijeli da ta operacija potiče iz Rusije i da pokazuje neke veze sa Agencijom za istraživanje interneta, ruskom fabrikom trolova koja je prethodno ciljala američku javnost i predsjedničke izbore SAD 2016. godine. Kampanja IRACopyPasta (koja je dobila taj nadimak zbog velike sličnosti sa prethodnim kampanjama IRA) se usmjerila na pitanja koja stvaraju podjele u društvu, poput rase, imigracije i prava Drugog amandmana (posjedovanje oružja).

Pedeset naloga je tvrdilo da predstavljaju različite politički aktivne zajednice SAD i to pripadnike obije strane politike, uključujući afro-američke aktiviste, pristalice policije, LGBT grupe, hrišćanske konzervativce, muslimane, zaštitnike životne sredine i aktiviste koji se bave pitanjima prava na oružje. Neki od njih su pružali podršku senatoru Berni Sandersu, a neki predsjedniku Donaldu Trampu.

Jedan broj naloga, koji zastupa i ljevičarske i desničarske stavove, je napadao Džoa Bajdena, koji se prema trenutnim anketama kotira kao vodeći predsjednički kandidat Demokrata. To podsjeća na sličnu strategiju koju je razvila Agencia za istraživanje interneta (IRA) protiv Hilari Klinton tokom predsjedničke izborne kampanje 2016. Pored toga, neki od naloga su napali i kandidate Kamalu Haris i Elizabet Voren iz Demokrata, koji se sa Bernijem Sandersom takmiče da budu predstavnici Demokrata. Gotovo polovina od ukupno 50 naloga je tvrdila da se nalazi u sving državama, naročito na Floridi.

Međutim, sličnost sa prethodnim kampanjama IRA se ne vidi samo u izboru meta i sadržaju. Neki od 50 Instagram naloga su ponovo koristili sadržaj koji je u originalu plasirala IRA, iako taj ponovno oživljen sadržaj sam po sebi ne predstavlja dovoljnu osnovu da bi se to njima pripisalo. Štaviše, većina naloga je podijelila isti sadržaj u razmaku od samo nekoliko sati, što pokazuje da su, više nego vjerovatno, bili dio iste mreže.

Veliki broj objava su činili mimovi bez ikakvog propratnog teksta i taj pristup je vjerovatno imao cilj da smanji rizik od grešaka u jeziku, što predstavlja jedan od najvažnijih vidljivih pokazatelja da je riječ o neautentičnom sadržaju ruskog porijekla. Isto tako, objave koje su sadžale tekst su uglavnom bile preslikane, copy-paste, objave koje su originalno postavili američki nalozi, pa otuda i naziv IRACopyPasta. Takođe su korišćeni skrinšotovi tvitova pravih Amerikanac.

Većina objava tih Instagram naloga je bila vezana za opšte vijesti, vjerovatno s ciljem da se razvije originalnost i kredibilitet te onlajn osobe. Kada je riječ o dometu, neke objave su imale i na hiljade lajkova, iako su te brojke bile za red veličine manje nego kod pravih Amerikanaca koje su kopirali. Većina naloga je imala manje od 5.000 pratilaca, a jedino je nalog koji se bavio pitanjima životne sredine imao više od 20.000 pratilaca.

Oznake lažna informacija

Fejsbuk kompanija je najavila da će aplikacija dodati oznake lažna informacija preko objava koje su lica zadužena za provjeru činjenica iz Fejsbuka prethodno razotkrila.

Oznake, koje će se uvesti tokom sljedećeg mjeseca, će se pojaviti u objavama Vaša priča i na Instagramovoj početnoj strani. Korisnici će i dalje moći da vide originalnu objavu, ali da bi to učinili moraće da kliknu na vidi objavu

Ta novina se pojavila nekih dvije sedmice nakon što je Komitet za obavještajne službe američkog Senata objavio drugi tom izvještaja o miješanju u izbore 2016, koji je pokazao da je Instagram bio veoma djelotvornija alatka koju je tokom svoje kampanje koristila Agencije za istraživanje interneta.

Takođe, Instagram će upozoriti korisnike koji pokušaju da podijele objavu koja je prethodno razotkrivena. Prije nego što je postave objavu, stići će im obvještenje da su lica za provjeru činjenica ocijenila da ona sadrži lažne informacije, uz link sa više informacija. I dalje će moći da podijele objavu sa svojim pratiocima, ako to žele, ali će se ona pojaviti sa oznakom lažna informacija.

Pored jasnijih oznaka, radimo i na bržim akcijama spriječavanja širenja dezinformacija, naročito s obzirom na to da kvalitetno izvještavanje i provjera činjenica iziskuje vrijeme, pisala je kompanija. U mnogim zemljama, uključujući i SAD, u slučaju da imamo signale koji nam ukazuju da je neki sadržaj lažan, privremeno smanjujemo njegovo dalje širenje dok čekamo da ga nezavisna lica provjere.

Ti koraci su najsnažniji koje je Fajsbuk preduzeo kada je riječ o smanjenju širenja dezinformacija na Instagramu.

Link: https://euvsdisinfo.eu/figure-of-the-week-75000/