Boljević širi dezinformacije

Od samog početka procesa imunizacij u crnogorskoj javnosti se pojavljuje veliki broj informacija o vakcinama, njihovim mogućim nuspojavama, ali i navodnim posljedicama. Takođe talsas deinformacija koji prati vakcine u velikoj mjeri utiče na odaziv stanovništva na vkacinaciju. Poseban porblem nastaje kada dezinformacije dolaze od ljudi koji su na neki način uključeni u proces imunizacije.

Sergej Boljević, šef katedre za patologiju na Sečanovskom univerzitetu u Moskvi i član pregovaračkog tima za nabavku ruske vakcine, dao je 3. aprila intervju za dnevne novine Dan, koji su prenijeli brojni domaći regionalni mediji.

Boljević se u intervjuu bavio upoređivanjem sigurnosti i nus pojava vakcina, tvrdeći da ruska vakcina Sputnik V ima najblaža neželjena dejstva. U intevjuu Boljević je žestoko kritikovao ostale vakcine, a posbeno se osvrnuo na vakcine koje proizvode Fajzer i Moderna.

Evropska agencija za ljekove je saopštila da nema konkretnih dokaza koji povezuju vakcinu AstraZeneka za ugrušcima. EMA je 18. marta saopštila da smatra da blagodati vakcine AstraZeneca u sprečavanju COVID-19, sa povezanim rizikom od hospitalizacije i smrti, premašuju rizike od neželjenih fekata. U njihovom izvještaju od 24. marta se jasno navodi da trenutno nema dovoljno dokaza da se utvrdi konačna uzročno-posljedična veza sa vakcinom. Boljević u intervjuu, takođe, tvrdi da su u odnosu na sve vakcine, nuspojave kod Sputnika najblaže. Međutim, ne može se naći relevantno istraživanje koje upoređuje neželjene efekte svih vakcina koje se trenutno administriraju u svijetu, ili posebno Sputnika u odnosu na druge vakcine.